Tüdőembólia

Kedves doktornő! Nekem lenne egy olyan problémám, hogy a férjemnek volt egy motorbalesete, eltört a bal alkarcsontja, a bal nagylábújja, a heréiben vérömleny és a jobb bokájában részleges ínszallagszakadása volt. Megműtötték a kezét, 2 nap múlva jöhetett is haza. 10 nap múlva tüdőembóliát kapott. A kérdésem az lenne, hogy mennyinek kellett volna lennie az INR értéknek mikor a kórházból kiengedték a műtét után és hogy indokolt lett volna-e a vérhigító adása a többi sérüléseivel egybevéve. Válaszát előre is köszönöm: Brigitta

Dr. Bogdán Aurél válasza sérülés témában

A feltett kérdése nem egyszerű. Az első fele a kérdésének azért "értelmetlen", mert az INR csak kumarin származékok (Syncumar) , vagy Marfarin adásakor mérvadó, ezeket pedig közvetlenül műtét után soha nem adjuk, mert lassan áll be a hatása, ezek csak a tartós antikoagulálás igénye esetén alkalmazandók, és az INR a beállított terápia jó, vagy rossz voltáról ad információt. Amit műtétek, gipszelések miatt adni szoktunk azok az un. kismolekulasúlyú heparin származékok (Clexane, Fragmin, Fraxiparine) . Ezek hatása gyorsan kialakul, így megfelelőbb védelmet adnak műtétet követően. Ezen hatások monitorozására az INR nem alkalmas. Azt ugyan nem írta meg, hogy milyen tipusú műtét történt, a műtét alatt alkalmaztak-e vértelenséget, helyeztek-e fel gipszet műtét után, illetve van-e a férjének valamilyen betegsége, vagy rizikófaktora, mely miatt adni kelett volna. Ha nálunk operálták volna, biztosan részesült volna vérhígító adásában, mert mi vértelenségben operálunk és a műtét után 4 hétig rögzítjük a bokát gipszben. De így látatlanban úgy gondolom kellett volna kapjon vérhígítót!

Kérdés: 2011. március 17., 17:43; Megválaszolva: 2011. március 19., 23:33
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Lépcsőn elesés
Kedves Doktornő! Múlthéten elcsúsztam a lépcsőn és 3 fokot estem, de bevertem a könyökömet, illetve a hátamat több helyen a...
Hányás után, eszmélet vesztés...
Üdvözlöm Dr. Nő/ Úr! 03.26.-án délutáni rossz közérzet, hányinger, hasfájás ezt követően 19: 00-kor első eszméletvesztés, az eszmélet...
Miért nem múlik el?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Még július 19-én történt, hogy mindkét lábszáramat nagyon csúnyán bevertem egy ágy élébe. Természetesen be is lilult...
baj lehet?
Üdvözlöm! Trombózisom van! Már kiengedtek a kórházból! A minap leestem a lépcsőn! Jol érzem magam leszámítva azt hogy fáj a hátam karom....
Tegnap elestem, feldagadt a bordám, a...
Kedves Doktornő/Doktorúr. Tegnap ráestem a párologtatóra, feldagadt a jobb bordám alatt, ami nyomásra érzékeny, viszonylag nagy dagadás. Ez...