Csonthártyagyulladás?

Nyár közepén beüthettem a jobb lábfejemet a nagyujjam előtti résznél (sajnos nem emlékszem pontosan, mert egy kerti-partyn voltam, ahol mezítláb próbáltuk, betonon, egymást próbáltuk elkapni és bedobni a medencébe elég sok alkohol elfogyasztása után). Az biztos, hogy másnap nagyon fájt, akkor is ha csak ráálltam. Be volt dagadva, kicsit kékes-zöld színű volt és nehezen mozgattam a nagylábujjam. Kicsit mozgott csak és fájt is. Azóta sem múlt el teljesen. Voltam orvosnál vele, aki azt mondta, hogy a trauma következtében letapadtak a szalagok, ezért nem mozog 100%-osan (ultrahanggal megvizsgálta, az ízület egészséges). Házi gyógytornát javasolt, állott vizes borogatást és Activon krémet. Adott egy röntgen beutalót, mert azt mondta abból kiderül majd, hogy a duzzanat "friss-e" vagy esetleg már egy régebbi dolog következményeként van ott. Még nem telt le a négy hét, amikor vissza kell mennem kontrollra a röntgen képpel, de nem szerettem volna kivárni ezt az időt a kérdéssel, hogy nem lehetséges-e az, hogy csonthártyagyulladás alakult ki az ütődéstől és még nem múlt el (ütögetésre és nyomásra érzékeny a duzzanat és kemény, mint a csont). És ha igen, akkor milyen kezelés javasolt. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza a lábsérülés témában

Vizsgálat nélül, illetve a röntgen ismerete nélkül nem lehet pontos választ adni. Elmondása alapján sokkal inkább egy csúnya zúzódás gondolnék. Ütéstől csonthártyagyulladás ritkán alakul ki, és annak egyéb tünetei is vannak (kifejezett duzzanat, bíborvörös és igen meleg tapintatú bőr, láz, stb). A sima zúzódás is tud sokáig és nagyon fájni, főleg ha nincs pihentetve és kezelve. Általában a pihentetés mellett a jegelés, borogatás és a nem szteroid tartalmú kenőcsök használatát szoktuk javasolni (ezek Önnél is megvoltak), illetve keménytalpú cipőben járást. A röntgen is tartogathat még meglepetést, akár egy kis letört darab is hetekre elnyújthatja a gyógyulást. Azt javaslom, folytassa az eddigi th-t, plussz még amit javasoltam, és a röntgen lelet bírtokában a kezelőorvosa fog majd többet mondani!

Kérdés: 2010. szeptember 06., 19:25; Megválaszolva: 2010. szeptember 10., 23:30
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás
Nyakcsigolyatörés
Homlok sérülés