Lehetőség

 

Férjem 2009.júl. 14-én kb. 2 méter magasból leesett, nagyon megütötte a gerincét, a lábát, több horzsolt seb és haematomák keletkeztek. 15-én megműtötték, mert darabosra tört a bal lábán a sarka, a gerincéről csak egy rtg-t készítettek, ami a következő: Lubalis gerinc, kétirányú felvétel, háti-ágyéki gerinc átmenet, oldalirányú felv.: Az L. I-es csigolya elülső peremén kontúrmegszakadás ábrázolódik, mely friss traumás eredete valószínű". Ennyi. Az orvos azt mondta, hogy ezzel nem kell foglalkozni, majd "beágyazódik" a valószínűsíthető letört darab. Sajnos a fájdalma azóta sem javult semmit. Most kell majd szept. 24-én ismét mennünk rtg-re, de szeretném tudni, hogy milyen vizsgálatot lehet kérni, hogy ennyire nem javul az állapota. Igaz, hogy 76 éves, de gondolom azért a javulási lehetőségnek ugyanúgy kellene biztosítva legyen, mint egy fiatalnak. Én ezzel az rtg-el nem vagyok elégedett és nem tudunk semmit. Ha van rá mód és lehetőség segítsenek, hogy mit kérhetek férjem javulása érdekében. Előre is nagyon köszönöm segítségüket. Nagyon szeretném, ha ezt még most szerdáig megkaphatnám, hogy csütörtökön már ennek birtokában tudjunk menni az ellenőrzésre. Tisztelettel

A röntgen ismerete nélkül nehéz pontos véleményt mondani. A mi gyakorlatunkban ha a csigolya pereme letörik, de nem érinti a gerinccsatornát szigorú fekvést, nemszteroid gyulladáscsökkentőt, izomlazítót szoktunk felírni. Ha érinti a gerinccsatornát, vagy a panaszok 2-3 hónap alatt sem javulnak akkor CT vizsgálatot szoktunk végezni, mely a röntgennél sokkal pontosabban megmutatja, hogy milyen jellegű törésről van szó. Az időskori, meszes gerinc természetesen lassabban gyógyul, mint az ugyanolyan sérülést elszenvedett fiatal, de azért 2-3 hónap alatt érezhető javulásnak kellene lennie. Nem tudom, hogy gyógyszert kaptak-e? Ha nem, azt még meg lehetne próbálni, de ha az sem segít, akkor kontroll röntgen vagy egy CT vizsgálat elvégzése javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos

Dr. Boros Miklós válasza gerincsérülés témában

Kérni kérheti a CT vizsgálat elkészítését. Az nem állapot, hogy fájdalomcsillapítókon éljen. Ha esetleg a baleseti sebészeten elzárkóznak a CT től, keressen fel egy idegsebészt.! Azt azért furcsállom, hogy a röntgen nélkül alkottak véleményt.Üdvözlettel: Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos

Kérdés: 2009. szeptember 29., 16:58; Megválaszolva: 2009. szeptember 29., 16:58
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Milyen további vizsgálatokat javasol
Férjem 2009.júl. 14-én kb. 2 méter magasból leesett, nagyon megütötte a gerincét, a lábát, több horzsolt seb és haematomák keletkeztek. 15-én...
Állatharapás
Tisztelt Dr. Szabó Zsuzsanna! Munkám során járunk ki terepre. Egyik alkalommal, most április 5.-én, egy illegális területfeltöltésnél jártunk...
Elváltozás a combon mitől?
Tisztelt Doktor! Egyik napról a másikra arra lettem figyelmes, hogy eldeformálódott a bal combom. Egy mélyedés van benne, mintha lyuk lenne, vagy egy...
Csípőtörés
lábsérülés