Bokarándulás / részleges bokaszalagszakadás?

Jó napot kívánok! Mi nem Magyarországon élünk, de orvosi esetről lévén szó, szeretném a tanácsukat kérni. Fiam 11 éves, lúdtalpas éa többször volt megrándulva a jobb bokája. Április 26-án elesett és csúnyán feldagadt a bokája, véraláfutás is látszott. A sürgősségin filmet csináltak, utána sínbe tették a lábát (nem gipsz, egyfajta merevítő kötés) . Tíz nap után a poliklinikára mentünk kontrollba. Az sebész-ortopéd orvos azt mondta, hogy még egy hétig kell gipszben legyen a gyerek lába, mert "szakadás" van és ilyenkor minimum 2 hétig szükséges a gipsz. A meglévő kötésre rátettek egy gipszréteget... Miután május 14-én levették a fiam lábáról a gipszet, vagyis a két réteget, nem tudott rendesen járni. Most is el van merevedve a lábfeje és húzza a lábát, ami elég ijesztő... Visszamentünk a háziorvosunkhoz, most 10 nap torna és fizioterápiás kezelés következik. Aggódom és azt szeretném kérdezni, hogy az önök tapasztalata szerint, előfordulhat-e ilyesmiből maradandó károsodás és hogy csak szakadásnál vagy rándulásnál is ajánlott ennyit gipszben tartani a lábat (mert közben az is felvetődött, hogy nem volt részleges bokaszalagszakadása csak sima rándulás) valamint, hogy mennyire függnek össze a gyerek lúdtalpasságával a gyakori bokaproblémák. Válaszukat várom és előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza bokasérülés témában

Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni!

Elmondása alapján arra következtetek, hogy a laza szalagrendszer ami a lúdtalpért is felelős lehet, eredményezi a gyakori bokarándulást is. A részleges szakadás sem zárható ki, hisz sima rándulásnál ritkán kékül meg a végtag. A 2 hét rögzítés nem mondható soknak, mert mi esetenként 4 hétig is rögzítjük a részleges szalagszakadással járó bokasérüléseket. Az elképzelhető, hogy 2 hét rögzítés után annyira elmerevedjen a bokaízület, hogy a gipszlevételt követően néhány napig nehezített a járás. Elvileg maradandó károsodás nem várható, ha nem volt egyéb sérülés, esetleg porckárosodás.

Kérdés: 2012. május 17., 10:30; Megválaszolva: 2012. május 18., 23:05
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás
Nyakcsigolyatörés
Homlok sérülés