Könyök-orsócsont törés, mennyi idő után várható teljes gyógyulás?

Tisztelt Doktor Úr! Január elején elestem, pont a jobb karomra. Másnap este a Balesetiben röntgen után megállapították, hogy eltört az orsócsontom. A diagnózis: Fract, Collum radi l.d.Gipszsínt kaptam, ami kb. 3 és fél hétig volt rajtam, időközben pedig az orvos ajánlására szükség volt a műtétre, habár a röntgen alapján azt mondta, nem súlyos a helyzet, de műtéttel biztosabban a helyére tudják tenni a csontot. Az epikrízis a következő: Orsócsont nyaktörés miatt gipszrögzítést helyeztünk fel. A kontroll vizsgálaton a műtét ellátás mellett döntöttünk. Altatásban a csukló felől TEN sínt vezettünk be és a törést reponáltuk. A sérült végtagra gipszet helyeztünk fel.Szövődményt nem észleltünk. S5210 Az orsócsont (radius) proximális végének törése. Egy hete levették a gipszemet, varratszedés már megvolt, a röntgen szerint a csont jó helyzetben került rögzítésre. Még mérsékelten duzzadt volt a könyököm, a sebbel is minden rendben. Gyógytornára nem utalt be a doki, bár ajánlja.3 hét után kell visszamennem, a TEN kiszedéséről is akkor beszélünk. Igazából eléggé aggódom, ezelőtt soha nem tört el semmim, ezért abszolút tapasztalatlan vagyok e téren. Azóta a karomat nem tudom teljesen kinyújtani bár egy hét alatt kicsit javult, forgatni és tulajdonképpen rendesen mozgatni egyáltalán nem! Gyógytornára kaptam beutalót a hét elején tudom meg mikor kapok időpontot. A kérdésem, normális, hogy ennyire nem tudom most még mozgatni? Ön szerint feltétlenül szükséges volt a műtét? Lehetséges, hogy a beültetett tárgy is nehezíti még a mozgást? Gyógytornával valaha, vagy kb. mikor, mennyi idő míg teljesen visszanyeri a mozgékonyságát a karom? A reumatológus rendesen rámijesztett, hogy nem normális hogy nem tudom kinyújtani...hiába mondtam neki h egy hete került le a gipsz..és sürgősen menjek tornára különben úgy marad a karom.Lehetséges az hogy egy törés miatt félig "nyomorék"maradok? Ettől nagyon tartok. Időben vagyok még a torna elkezdéséhez? Köszönöm előre is válaszát!

Dr. Bogdán Aurél válasza orrvérzés témában

Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül, illetve a dokumentációk és röntgenek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Általánosságban elmondható, hogy 3-4 hét gipszrögzítés után jelentősen be tud szűkülni a könyök mozgása. Elképzelhető az is, hogy a nem megfelelő műtéti technika miatt alakult ki a mozgásbeszűkülés, ami majd a fémkivételt követően javul. Az, hogy szükséges volt-e magát a műtétet elvégezni arról sem tudok nyilatkozni a röntgen ismerete nélkül. Nyomorék semmi esetre sem lesz, természetesen a tornakezelések segítségével jelentősen javulni fog a funkció. Nagy általánosságban elmondható, hogy ahány hétig volt gipszelve a könyök, annyi hónapig kell tornáztatni a teljes funkció eléréséhez. A tornát a gipsz levételét követően 1-2 héten belül érdemes elkezdeni.

Kérdés: 2012. február 10., 13:43; Megválaszolva: 2012. február 14., 17:51
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Állatharapás
Tisztelt Dr. Szabó Zsuzsanna! Munkám során járunk ki terepre. Egyik alkalommal, most április 5.-én, egy illegális területfeltöltésnél jártunk...
Elváltozás a combon mitől?
Tisztelt Doktor! Egyik napról a másikra arra lettem figyelmes, hogy eldeformálódott a bal combom. Egy mélyedés van benne, mintha lyuk lenne, vagy egy...
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás