Macskavírus

Kedves Doktorok! 9 éves kisfiam elkapta a Toxoplasma, Toxocariasis fertőzést. Befeküdtünk 5 napig a kórházba, és ezalatt Zentel albendazol (200mg) 2x3/4 tablettát kapott. Hazaérkezésünk előtt sem vettek vért, nem kell több gyogyszert sem kapnia, controllra sem kell vinni. Kérném szépen írják meg nekem, elég volt ennyi kezelés? Úgy kezdődött a betegség, hogy csomó lett a kis nyakán, de most is ugyan akkora a csomó, az is elmúlik magától mostmár? Válaszukat előre is köszönöm, maradok örök hálával...

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza toxocariasis témában

Kedves Kérdező!

A kérdés és a cím egy kis bizonytalanságot árul el. A szóban forgó betegség valószínűleg a Toxocariasis, mivel ennek a gyógyszere az albendazol. A Toxocara féreg. A felsorolt másik kórokozó, a Toxoplasma egysejtű élősködő. A kettő között a macska a közös pont, azonban egyikük sem vírus. ((Ha fertőző élőlényekről beszélünk, meg kell különböztetni vírust, baktériumot, gombát, egysejtűt és férget, illetve a magasabb rendű élősködőket, pl. bolha, kullancs))

Korrekt választ az eset pontos ismeretében adhatnék (minden labor, képalkotó és fizikális vizsgálat birtokában, ez ilyen szakma, ezek nélkül nagyon nehéz mások munkájáról véleményt alkotni, mert most ugye ezt kéri) , ezért a következőket tekinsük általánosnak.

A gyermekénél valószínűleg Toxocariasist állapítottak meg, mert azt kell albendazollal kezelni. Az alkalmazott kezelés eszerint bőven elégséges, tekintve, hogy egyébként egészséges szervezet esetén, kizárólag nyirokcsomó megnagyobbodás tünetére nem kell feltétlenül gyógyszert adni. Gyógyszert a több szervet érintő, illetve súlyos tünetekkel járó formákban igényel a kezelés, a Toxocara ugyanis a nyirokcsomó gyulladáson túl sokkal csúnyább dolgokat is tud művelni: betegséget okozhat pl. a tüdőben, szívben, agyban, májban. A féreg lárvái a szervezeten belül gyakorlatilag bárhova eljuthatnak. A nyirokcsomó duzzanat egyáltalán nem tartozik az elsődleges tünetek közé.

Még egy dologra feltétlenül figyelni kell: ha felmerült a betegség gyanúja, legalább egyszer történjen szemészeti vizsgálat, hogy a Toxocariasis szemet érintő formáját kizárják, mert az vaksághoz vezethet. Azonban előfordulhat, hogy a talált laborlelet - mivel a szerológiai vizsgálat nem utal a fertőzés idejére - csak a korábban tünetmentesen átvészelt fertőzést jelzi (a toxocariasis nagyobbrészt így zajlik) , így a nyirokcsomó duzzanatnak semmi köze a Toxocarához.

(Mondom ezt általánosságban, mert nem ítélhetem meg az Önök esetét, mert nem ismerem teljességében! ) Ennyit a Toxocaráról. Valószínűleg a kórházban körbejárták azt is, hogy más dolog okozhatja-e a nyirokcsomóduzzanatot és feltehetően azért döntöttek a toxocariasis mellett, mert az mással nem volt magyarázható. Mégis: tartósan fennálló, különösen növekvő, vagy a test más részén is megjelenő nyirokcsomóduzzanat esetén további, ismételt vizsgálatokat kell feltétlenül végezni, illetve rendszeresen kontrollálni a beteget.

A nyirokcsomó duzzanat leggyakrabban ártalmatlan, majd mindenkinek van ilyen-olyan, ami a fertőzésekre adott szervezeti válaszreakciók természetes és normális velejárója. Azonban ritkán rosszindulatú betegség első tünete lehet, ezért az orvosi éberséget mindig fenn kell tartani!

Tisztelettel: Dr. Gócs Viktor infektológus

Kérdés: 2008. szeptember 30., 10:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 08:27
Kérdések és válaszok: Élősködők
Kullancscsípés 10 éves kislány
Tisztelt Doktor Úr. A tanácsát szeretném kérni. Kislányomat szombat délután 4-5 között megcsípte egy kullancs. Sajnos aznap este nem vettem észre...
Furcsa széklet
Körülbelül fél éve erős hasmenésem van időnként. Görcsös, erős fájdalommal jelentkezik. A székketemben apró, babnyi, illetve annál nagyobb...
Bélféreg - hogyan kell szedni a...
Udvozlom! Pár hete megfigyeltem, hogy néha fehér, néha szezammagra emlékeztető kisebb nagyobb darabkák vannak a székletemben. Így egyből...
Féreg
Kérem segítsen! Nagyon komoly féregfertőzésem van, hónapok óta küzdök vele. Sikerült ürülnöm, kiirtanom egy részét.Fotókat is készítettem...
Fonalféreg
Tisztelt Hölgyem/Uram! A mai székletem tartalmazott egy hosszabb fonalra hasonlító vékony csíkot. Lehetett ez féreg vagy ez normális jelenség? ...