Vérkép

Tisztelt Doktor Úr/Nő Olyan kérdésem lenne, hogy én egy gyógyszerkutató laborban dologzom és egy önkéntes vérvizsgálaton magas májenzimeket mértek nálam: GOT 38 U/L; GPT 62 U/L; GGT 69 U/L valamint CRG negatív. Ezen magas értékek összefügghetnek-e a sokféle vegyszerrel való érintkezéstől és ha igen, hogy csökkenthetőek? Valamint nem tudom, hogy ezekhez kapcsolódik-e de a Triglicerid szintem 7, 16 mmol/L (lipémiás) és a Húgysav szintem 418 umol/L. Válaszát előre is köszönöm. Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza magas májenzim témában

Tisztelt Gábor!

Ezen enyhe májenzim-emelkedések különösebb ijedelemre nem adnak okot. A vegyszerekkel való érintkezés ugyanúgy okozhatja a laboreltéréseket, mint metabolikus szindróma jelenléte (hasra lokalizálódó kövérség, magas vérnyomás, magas triglycerid-szint, magas éhgyomri vércukor-érték) , de akár egy kezdődő steatosis hepatis (májelzsírosodás) . Ezt utóbbi kettőt támogatja az Ön által említett négyszeres triglycerid-szint, és a magasabb húgysav szint is. Mind a két érték az anyagcsere kóros irányba való eltolódását jelzi. A metabolikus szindróma  elsősorban életmódbeli változtatásokkal kezelendő betegség, amelyben nagy szerepe van az étrendnek. Javaslom a zsír és cholesterin-szegény, rostdús diétát, főként növényi fehérjék bevitelét, gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülését, bő folyadékfogyasztást. Emelett fontos szerepe van a testmozgásnak és a testsúly normalizálásának is. Ha ezen életmódi változásokat sikerül megvalósítani, a laborleletek kontrollján kívül nincs más teendő.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János gastroenterológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. június 02., 21:48; Megválaszolva: 2008. június 02., 21:48
Kérdések és válaszok: Elhízás
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?
Cukobetegség