Lehet gyógyszer mellékhatása az evéskényszer?

Depresszió elleni gyógyszert szedek, és mellékhatásként farkasétvágy jelentkezik nálam. Ennek következtében emésztési problémáim is jelentkeznek, de sajnos sokszor nem bírok az evési kényszeremmel. Mit lehetne ez ellen tenni?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Evéskényszer, gyógyszer, mellékhatás, depresszió, antidepresszívum témában

A depresszió gyakran társul evészavarokkal, tehát az is elképzelhető, hogy nem a gyógyszer, hanem maga a betegsége okozza a jelzett problémát. Nem ritkán látni, hogy depressziós panaszok, szorongások levezetésére, vagy akár éppen a depresszióval járó unalom időtöltésére alakul ki gyakori túlevés, folyamatos nassolás, ami egy idő után már önállóvá váló problémává is duzzadhat.

A folyamat spirálként romlik, mert a beteg súlya nő, ettől még nehézkesebbé válik testileg-lelkileg, a hasi panaszok tovább rontják a kedélyállapotát, ettől a depressziója is mélyül. Az Ön által felvetett lehetőség, a gyógyszer sem zárható ki 100 százalék biztonsággal persze, de ennek a megítéléséhez tudni kéne a gyógyszer nevét.

Saját megfigyelésem szerint az antidepresszívumok mellékhatása inkább az lehet (szerencsére ritka esetben) , hogy változatlan táplálkozás mellett jobban rakódnak le a kilók a betegen. Az Ön által említett evéskényszert a jelenlegi antidepresszívumok mellett, mint egyértelmű mellékhatást nem látok a napi munkám során.

Mit tegyen? Rendszeres testmozgás, és diétás megszorítások. Ha úgy érzi, még ennie kell, akkor is inkább könnyű ételeket fogyasszon, vagy igyon vizet a falatok helyettesítésére. Konzultáljon kezelőorvosával is a problémájáról, mert tényleges állapotát és gyógyszerváltás szükségességét csak sorai alapján nem lehet látatlanban megítélni.

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. szeptember 01., 16:22; Megválaszolva: 2009. szeptember 01., 16:22
Kérdések és válaszok: Elhízás
Evéskényszer
Tisztelt Doktor Ur! A problémám a következő: depresszió elleni gyógyszert szedek és mellékhatásként "farkasétvágy" jelentkezik nálam.Ennek...
Vérkép [LDH, GPT, GGT]
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat