Laborértékek eltérése

Tisztelt Weborvos!

48 éves, sajnos tulsulyos /170cm, 101 kg/ nő vagyok. Utóbbi időben már havonta visszatérően jönnek egynapos hőemelkedéses rosszullétek, amelyek után pár napig nagyon fáradtnak érzem magam. Háziorvosom a mult héten laborvizsgálatot kért, de közben elment szabadságra, én viszont aggódom az eltérések miatt, és szeretnék segítséget kérni a kiértékeléshez. Azt látom, hogy a csillaggal jelzett értékek nem sokkal térnek el, de nem tudom, hogy a normál tartománytól eltérő adatok mikortól jelentenek már gondot.

SGOT -43       /norm.tart.40/,     SGPT-48   /n.40/    a májjal kapcs.többi érték a norm.tartományon belül van. pl:   se.bi.össz: 14.6,    se.bi.dir. 3.o umol alatti,   seALP: 126,   GGT: 33,   LDH: 317,   se.alb, 46,      se.össz.feh.: 79, HDL-chol: l, 2

viszont rossz a se.chol: 6.72,   trig.: 2, 95  vércukor: 7, 7,    a haemoglobin A1c: 6, 4 %

We: 8 mm/ó,     CRP: 9.2  /norm.t.: 8, 2ooo/

Mikroalbuminuria 1.7 mg/L,     az autom.vérkép minden a norm.határon belül van.

TSH: 7.450 uIU/ml      /norm.tart.: 4.2oo/

Ami engem izgat az a máj eltérése, még ha minimális is, és a TSH, ami már egy kicsit számomra magasnak tűnik. A koleszterinem, trig.-em általában már ennyi évek óta. A cukrom érdekes módon most ilyen magas, /igaz mindig 6 feletti volt/ de három hónapja már egyáltalán nem eszem cukros ételt, süteményt, fehér kenyeret, gyakorlatilag a görögdinnye pótolja azóta az édes ízt, de már nem is hiányzik, megszoktam süti nélkül. Ennek ellenére ilyen magas lett a cukorérték és a májnál is most van eltérés. Próbálok fogyni, mert a háziorvosom szerint az is segiteni fog, még nem kell gyógyszer. Éppen a diétánál lesznek magasabban az értékek?

A másik a TSH, eddig ezzel nem volt gondom, de ez a magas érték mit jelenthet a pajzsmirigynél?   Van okom félelemre, vagy ez még nem jelent problémát?

Szives segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel: Szné Irén

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kovács István válasza laborérték témában

Tisztelt Irén!

 

Az elkezdett diétát folytatni kell. A laboreltérések döntő többsége a túlsúly miatt alakult ki. A vércukor és pajzsmirigy hormon eltérés miatt mindenképpen endokrinológiai gondozásba kell venni, sőt a pajzsmirigyeltérés gyógyszeres kezelése is már szükséges. A magasabb TSH kezdődő elégtelen pajzsmirigyműködésre utal. A dinnye nagyon sok szénhidrátot tartalmaz, így nem a legjobb választás diéta idején. Vezessen táplálkozási naplót és nézzen után mi mennyi szénhidrátot tartalmaz, mert a laborok alapján még most is nagyobb a kelleténél a bevitel. A kivizsgálás folytatásával nyugodtan megvárhatja háziorvosát.Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Kérdés: 2009. augusztus 17., 09:48; Megválaszolva: 2009. augusztus 17., 09:48
Kérdések és válaszok: Elhízás
Vérkép [LDH, GPT, GGT]
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?