Koleszterin és életmód

Tisztelt Doktornő! A véleményét szeretném kérni Édesapám vérvételével kapcsolatban (66 éves, van rajra sajnos kb. 15-20 kiló súlyfelesleg is.) A koleszterin szintje nagyon magas. Erre most kap majd gyógyszert. Érdeklődni szeretnénk, hogy diéta mellett mi változtathatna még az eredményein? Mennyi idő után várható javulás? A gyógyszer mennyi után lenne elhagyható? Diéta alatt elegendő lenne, ha kerülné a zsíros ételeket és a korábbi ételmennyiségekhez képest kevesebbet fogyasztana? Mit tehetnénk még az egészségéért? Mire figyeljünk? Köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza magas koleszterintszint témában

Tisztelt Kérdező!

Nagyon fontos igen a diéta, vagyis kerülni a zsíros ételeket, inkább olajjal főzni. Talán a kevesebb mennyiségek fogyasztása is megoldás lehet de emellé - bár nem tudom mennyit eszik az édesapja- inkább valamiféle rendszeres testmozgást helyeznék előtérbe. Sétával indítani, először kisebb, majd egyre nagyobb távok, ha szeret és tud úszni, az nagyon hasznos lenne még, illetve esetleg kocogni. Ezt a szintű vérzsír emelkedést valóban mielőbb gyógyszeresen kell kezelni. Amire a gyógyszer mellett figyelni kell, hogy egy hónapon belül legyen labor kontroll, a májenzimek emelkedését kell figyelni, ez mellékhatás lehet, illetve - nem tudom milyen típusú gyógyszert fog kapni az édesapja- de ha pirossá válna a vizelete akkor azt mielőbb jelezni kell a kezelőorvos felé, ez is ritka mellékhatás, de előfordulhat. Fontos lenne kardiológiai kivizsgálást kezdeni, mert ha régóta fennállnak ezek a magas vérzsír szintek, akkor feltehetően az erei sajnos olyan állapotban vannak, hogy faluk esetleg elmeszesedhetett, ez érintheti a szív saját keringését, a koronária ereket is, így megnő a veszélye a szív érrendszeri betegségeknek. Egy komplex kardiológiai vizsgálat pedig elejét veheti egy komolyabb betegségnek, ami az elmeszesedett, elzsírosodott erek miatt előfordulhatna. Emellett amit látok még az eredményben, hogy valószínűleg van egy kezdődő B12 vitamin hiányos vérszegénysége is. Ezt lehetne még pótolni, ill. utána menni, hogy miért alakulhatott ki. (háziorvos tud segíteni) Itt talál még hasznos infokat, hogy milyen vitaminokat lenne jó szedni, ha még nem szed: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/veszes_verszegenyseg_anemia/282

Mielőbbi javulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. június 28., 10:21; Megválaszolva: 2021. június 29., 20:12
Kérdések és válaszok: Elhízás
Vérkép [LDH, GPT, GGT]
Pajzsmirigy?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?