Pajzsmirigy alulműködés?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Fülzúgásos panaszaimmal endokrinológushoz fordultam, aki ugyan kinevetett - mert ő még ilyen tünetről nem hallott - de azért elküldött egy vérvételre. Az eredmény a labor szerint a referencia-tartományba esik, de én utánanéztem és vannak kétségeim, hogy tényleg rendben vannak-e. Az orvoshoz csak júniusra van időpontom, s a negatív hozzáállása miatt nem is biztos, hogy szeretnék hozzá visszamenni. Kérdésem, hogy keressek-e fel más endokrinológus szakorvost a következő eredményekkel: TSH: 4, 57 uUl/ml FT3: 3, 99 pmol/l FT4: 13, 22 pmol/l Volt nyaki ultrahang is, de a pajzsmirigyre az teljesen negatív lett. Normális szerkezetűnek írták le. Kérem, hogy tájékoztasson, hogy jelenthetnek-e a fenti eredmények alulműködést. Eddig nem gondoltam rá, de vannak egyéb kisebb tüneteim is már évek óta, pl. száraz bőr (lábszáramon száraz ekcéma), kb. 1, 5 év alatt 13 kg-ot híztam, amit a hormonális fogamzásgátlónak tulajdonaítottam. Az azonban már 1 éve nincs és a súlyom nem mozdul. Előtte 45 kg voltam, most pedig 63 kg vagyok. Nagy sokat szorongok és belső feszültséget érzek látszólag minden ok nélkül. Ez is pár éve jellemző csak rám ennyire erősen. S még egy érdekes dolog. Koleszterinszintem hosszú évek óta minden "ok" nélkül minden alkalommal magasabb a jónál. Nem jelentősen, de most is 5, 6 lett és ez akkor is így volt, amikor 45 kg voltam hosszú évekig és szinte alig fogyasztottam húst és szénhidrátokat. Kérem tájékoztasson, hogy szóba jöhet-e pajzsmirigyprobléma.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a hízás témában

Tisztelt kérdező! Ilyen minimális TSH eltérés nem okoz panaszt. A fülzúgás nem tünete a pm. alulműködésnek. A koleszterinszintet valóban megemeli a pm. alulműködés, de a hízás és a mozgásszegény életmód is. Egyelőre csak kontollt javasolnék, amire a júniusi időpont éppen megfelelő.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2014. április 19., 19:47; Megválaszolva: 2014. április 24., 18:15
Kérdések és válaszok: Elhízás
Pajzsmirigy ?
Stroke után hízás
"rossz íz" nem maradhat
Miért hízok?
Cukobetegség