• Megfertőzhet a párom az ázsiai utazása után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A párom Hongkongba utazott egy hétre, de utazás előtt nem szedett semmilyen gyógyszert, és nem kapott védőoltást sem. Hazahozhat-e valamilyen fertőző betegséget tudta nélkül? SM beteg vagyok, és jelenleg is van egy enyhe shubom, és aggódok. Érdeklődni szeretnék, hogy számomra milyen problémákat okozhat, ha engem is megfertőz valamivel?

        WEBBeteg szakértő válasza a dengue-láz, Ázsia, utazás, betegség témában

        Nyilvánvalóan semmilyen fertőző betegség nem jönne jól ebben az állapotban. A Hong Kongban felmerülő fertőzések a következők: Dengue-láz, japán encephalitis, malária, bozótláz, typhus, utazók hasmenése, vírusos májgyulladás. Az első hármat szúnyog terjeszti. Ha a párjának nem volt szúnyogcsípése a kint töltött idő alatt, ezek kizárhatóak.

        A bozótláz erdőben, falusi környezetben terjed, rágcsálók atkáinak lárvái közvetítik. Ezt sem gondolom reálisnak. Utazók hasmenését bárhol a világon lehet kapni, rossz higiénés viszonyok, helyi csapvíz, nyers ételek fogyasztása révén.

        A tünetek hamar jelentkeznek, nyilvánvalóak. Typhus elleni védőoltást perifériás területekre 4 hétnél hosszabb időre utazóknak ajánlanak. A májgyulladás vírusokkal hasonló a helyzet, mint hazánkban. Hepatitis A vírus járványok vannak időnként, rossz higiénés viszonyok kellenek. A hepatitis B és C vírus vérrel terjed, itthon is.

        Amennyiben tehát a párja városi környezetben töltött el egy hetet, jó higiénés viszonyok között és nem volt szúnyogcsípése, nem valószínű, hogy a fenti betegségeket megkaphatta. A rovarok által közvetítetteket pedig átadni is nehezebb. Én nem aggódnék emiatt.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2009-07-15 16:17:09; Megválaszolva: 2009. július 15., 16:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        TISZTELT DOKTOR ÚR! A következő 2 évben hosszabb időt fogok Horvátországban tölteni. Először Rab szigetén, majd jövőre Opatíjában. Kérdésem, hogy az Ön meglátása szerint érdemes-e/ kell-e Hepatitis A vírus ellen oltatnom magam....
        Kedves Doktor(nő)! 2 hónap múlva Balira utazok 2 hétre. Nem tudom mitévő legyek a védőoltásokkal kapcsolatban. Többen mondták, hogy kellenek, illetve jó ha beoltatjuk magunkat pl hepatitisz A-B vagy hastifusz ellen, de vannak ismerősök, akik...
        Tisztelt Doktor Úr! Idén októberben férjemmel és 5 éves kisfiunkkal a Fülöp-szigeteken szeretnénk 2 hetet eltölteni. Szeretném megkérdezni, hogy milyen oltásokat, gyógyszereket javasol megelőzésképp nekünk (gyereknek is), amiket jobb, ha...
        Tisztelt Doktor Úr! Sajnos viszonylag kevés információval rendelkezem az ebola járványról, így csak szórványosak az ismereteim a terjedését illetően. Kérdésem tehát a következő: el lehet-e a kapni ezt a betegséget a boltokban kapható...
        Üdvözlöm! Testvérem (23 éves nő) Afrikában tölt több hetet, de semmilyen oltást nem kapott az utazás előtt. Milyen jelek utalnak rá, ha elkapott valamilyen betegséget? Utólag érdemes még oltást beadni? A környezetében élőknek (köztük...
        Érdeklődni szeretnék, hogy ha apukám betegesen féltékeny és anyukámat már terrorba tartja ezzel hova lehet fordulni gyógykezelésért? párterápia? pszichológus? tévképzetei vannak a dologgal kapcsolatban, és hiába mondjuk neki (3 gyereke)...
        Utazni szeretnék, a célország nagy valószínűséggel Malawi vagy Zambia lenne. Kérném a segítségét az oltások térítési díjairól is ha lehetséges.
        Még nem repültem sosem. Most viszont muszály vagyok és nagyon félek tőle! Nem attól félek, hogy esetleg lezuhan a gép, hanem inkább attól, hogy hogyan fogja bírni a szervezetem! Féltem a fejemet de nem tudom megmagyarázni hogy miért! Esetleg...
        Tisztelt Szakértő! Június végén váratlanul Indiába (Delhi) utazunk. Három éve egy másik ázsiai utazás kapcsán felvettem a Twinrix kombinált védőoltást hepatitis A illetve B vírus ellen. Az egy év múlva esedékes emlékezető oltást...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves ffi vagyok. Elég gyakran érzek enyhe mellkasi szúrást szív oldalon, ilyenkos sokat szédülök is és a fejemben (nem tudom szebben megfogalmazni) "nyomás, túl sok vér" érzésem van. Szinte minden nap...