Éveken át tartó szteroid kezelés mellékhatása

Hetek óta bíbelődök gyengeséggel, étvágytalanséggal, hányingerrel, esetenként hányással, hasmenéssel. Eleinte a szoptatás abbahagyása utáni hormonváltozásra gondoltam. A laborleletek (vas, TSH, májfunkciók) rendben vannak, csak én nem. Viszont több mint 5 éve használok budesonidumot 200 mcg-ot asthmamra, és a hasonló hatóanyagú orrsprayt, orrpolipra napi 128 mcg-nyi adagban. Terhesség, szoptatás alatt ezt szedhettem. Okozhatja-e a rossz közérzetet a tartós steroid használat? Mire kell ügyelni a szedés abbahagyásakor? Az általános vérképnél jelentkeznie kellett volna-e mellékvesekéreg elégtelenségre utaló értéknek vagy háziorvos nem is kérhet ilyeneket? Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: evi

Dr. Szántó Antónia válasza szteroid témában

Kedves Kérdező,

ezeknek a készítményeknek éppen az a lényege, hogy NEM szívódnak fel a keringésbe, és nem okoznak szisztémás, tehát több szervrendszert érintő szteroid-mellékhatást. Tehát a gyengeséget nem ez okozza, és emiatt nem is lehet mellékvesekéreg-elégtelensége.

Kérdés: 2011. június 01., 11:23; Megválaszolva: 2011. június 03., 09:22
Kérdések és válaszok: Egyéb
Teherbe esés
Tisztelt Doktor Úr! Én egy 28 éves rendszeresen sportoló nő vagyok. Pár hónapja anabolikus szteroidot próbáltam ki a sportból kifolyólag, és...
Alkohol + medrol: S...
Üdv. Az egyén 4 % alkohol tartalmu sört fogyaszt, 3-4 litert naponta, saját belátása szerint nem akar korházba menni [aránylag sok a műhiba arány a...
Segítség...
Tisztelt doktornő/úr! Számomra egy fontos kérdéssel fordulnék önökhöz tudom nem kötelesek rá válaszolni de én szeretném önöket kérni ennek...
Szteroidos ödéma
Tisztelt Dr. Úr! Medrolt és SzoluMedrolt szedtem közel két hónapon keresztül, illetve kaptam vénásan. Nagyon sok víz van nálam. Napi 2 szem Furon...
Teljes vérkép
T. doktor nő/úr! Az lenne a kérdésem, hogy egyik barátom szteroidot használt 5 hétig 8 ampullát adott be magának. Egy hónap után elmennt...