• Éveken át tartó szteroid kezelés mellékhatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Hetek óta bíbelődök gyengeséggel, étvágytalanséggal, hányingerrel, esetenként hányással, hasmenéssel. Eleinte a szoptatás abbahagyása utáni hormonváltozásra gondoltam. A laborleletek (vas, TSH, májfunkciók) rendben vannak, csak én nem. Viszont több mint 5 éve használok budesonidumot 200 mcg-ot asthmamra, és a hasonló hatóanyagú orrsprayt, orrpolipra napi 128 mcg-nyi adagban. Terhesség, szoptatás alatt ezt szedhettem. Okozhatja-e a rossz közérzetet a tartós steroid használat? Mire kell ügyelni a szedés abbahagyásakor? Az általános vérképnél jelentkeznie kellett volna-e mellékvesekéreg elégtelenségre utaló értéknek vagy háziorvos nem is kérhet ilyeneket? Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: evi

        Dr. Szántó Antónia válasza a szteroid témában

        Kedves Kérdező, ezeknek a készítményeknek éppen az a lényege, hogy NEM szívódnak fel a keringésbe, és nem okoznak szisztémás, tehát több szervrendszert érintő szteroid-mellékhatást. Tehát a gyengeséget nem ez okozza, és emiatt nem is lehet mellékvesekéreg-elégtelensége.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 01., 11:23; Megválaszolva: 2011. június 03., 09:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Édesanyám 2. típusú cukorbeteg. Vese funkció értékei kissé romlottak és emiatt 2018. febr. végén a Merckformint 850-ről 500-ra csökkentették, a DIAPREL MR maradt 60 mg. Azóta nem igazán tudjuk beállítani a cukorszintet,...

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés