PET/CT vizsgálatról

Tisztelt Dr.Nő/Úr! 4 éve műtöttek mellrákkal, bár nem volt áttét, a hónaljnyirokmirigyek /részben? / eltávolításra kerültek. /Volt kemo, sugárkez./ Most aktuális az éves kontroll, DE! Mindkét műtét helye fáj azóta is, ezen a héten a szívtáján szorító érzéseim voltak, a házi orvos a fülzúgás, szédülés miatt a fülészetre, a 20 éve tartó -felerősödött- pánik és depi miatt az idegorvoshoz küldött, Utóbbi az áttét kizárása miatt -és mivel a fülészeten nem találtak semmit- agyi CT-re küldött. Sírógörccsel tiltakozik a szervezetem az izotóptól, ami a csontszcintigráfiás vizsgálatnál /1 hónap múlva/ megismétlődne. Plusz az ultrahangos vizsgálatok. Kérdésem: 1./Az éves kontroll vizsgálat költségét nem lehetne beszámítani egy komplett maszek PET/CT igénybevétele esetén? Így csak a különbséget kellene kifizetnem, mégis egyetlen vizsgálattal pontosabb képet kaphatnánk. 2./ A PET/CT kimutatja-e, ha esetlegesen pl.a szívvel, aggyal, tüdővel kapcsolatban -nem daganatos- más betegség lenne? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a PET témában

Tisztelt Kérdező! kérdéseire a válaszom: 1) Az Ön felvetése igen érdekes, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól nem várható, hogy el nem végzett vizsgálatok árát akár Önnek, akár egy magánintézménynek vagy bárkinek is kifizesse. A PET/CT bármilyen érzékeny és részletes vizsgálati eredményt ad, nem "mindenható", így például a mammográfiát sem pótolja és jelenleg - a daganatkeresésben általánosan használt izotópos vizsgálati anyagokkal - a csontrendszerben esetlegesen kialakult áttétekről sem ad információt. Nem írt a kérdésében erről, de például kontroll mammográfiára valószínűleg kell járnia. 2) Az, hogy a PET/CT -vel "más betegségek" kimutathatóak-e egyúttal, az a válasz, hogy az eléggé változó. A vizsgálat PET része a fokozott anyagcsere folyamatokra érzékeny, így egyrészt daganatos, másrészt gyulladásos betegségek is kimutathatóak vele. Nagy gond, hogy az igencsak kétféle folyamat nem mindig különíthető el egymástól csak ezzel a módszerrel. A rendelkezésre álló berendezések száma és kapacitása (valamint magánfinanszírozásban a jelentős ár) miatt csak az igen megalapozott javallatokra érdemes ezzel a módszerrel próbálkozni, ha más, egyszerűbb vizsgálat nem hoz eredményt és ettől viszont lényeges diagnózis várható. A szív vonatkozásában csak igen speciális kérdésekben, a szívizom életképességének vizsgálatában van szerepe, például súlyos szívinfarktust követően egyes műtétek, beavatkozások előtt. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a PET/CT maga is sugárterheléssel járó vizsgálat, melynek PET része szintén sugárzó izotóppal (a hagyományos szcintigráfiától ugyan eltérő fizikai elveken) működik, valamint a CT része csökkentett dózisú, de mégis röntgensugaras CT vizsgálat. A teljes PET/CT sugárdózisa például többszöröse egy hagyományos csontszcintigráfiának, így az Ön ellenkezését az izotópvizsgálat iránt a PET/CT is kiválthatná. Végül, csak az esetleges félreértések elkerülése végett: kérdéséből úgy tűnt, az ultrahangos kontrollvizsgálatok is terhére vannak; ami az előjegyzésre és vizsgálatra várakozást, magát a vizsgálati szituációt, az eredményre várakozást illeti, meg is tudom érteni; de szerencsére ezek a fentiekben említett vizsgálatokkal ellentétben semmilyen sugárterhelést nem jelentenek.

Kérdés: 2011. április 20., 08:18; Megválaszolva: 2011. április 21., 22:29
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés