• Véradás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Én 2-dik éve vagyok Véradó. Az utolsó 2 alkalommal,nem eppen érzrm jol magam Véradás után,kb.3-napig! Szeretném meg tudni,hogy én valójában alkalmas vagyok e a Véradásra? A Rutin vizsgálat,azt mutatja ki,hogy minden tökéletes,de mégsem érzem ugy! a Vércukor szintem 5,1-es .a vérnyomásom 132/76,erre is azt mondták,hogy jó. a Vas is jo,de én nem értem miért fáj a fejem utána,és retenetesen gyenge vagyok 2-3 napig. Nekünk igy mondták,hogy ez ezzel jár,de én nem hisszem el ,hogy ez igy kellene hogy legyen!az utolsó 2 véradás óta érzem ezeket!mi az a mennyiség amit kivehetnek ? mert engemet már 2-szer ott felejtetek,SAJNOS! 500-miligrammot vettek el,a 2-utolsó véradáson.Foljadékot sajnos nagyon keveset kapunk ott a heljszinen.2-nap után,pedig megjött a menstruácium is! Ez peddig még tetözött is!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a véradás témában

        Kedves Véradó! A véradásra való alkalmasság részben valóban a mérhető értékektől (vérnyomás, vérkép adatai függ), részben az egyéni terhelhetőségtől. Ez utóbbi időszakonként is változhat. Ronthatja esetleg egy rosszabb idegállapot, fokozott fizikai terhelés, krónikus fáradtság, betegségek utáni lábadozás, és még sok egyéb is. 1 alkalommal 450 ml, +/- 10%-nyi vér vehető le panaszmentesen. Ez függ a testsúlytól is, 50 kg-ot nem sokkal meghaladó érték esetén inkább kevesebbet szoktak levenni. Csökkenthető a kellemetlenség mértéke, ha 2-3 nappal a tervezett véradás előtt már fokozza egy kicsit a fogyasztott folyadék mennyiségét, a véradás napján pedig jelentősebb mennyiségű folyadékot fogyaszt. Ha rendszeresen tapasztalja az Ön által tapasztalt kellemetlenségeket, érdemes kis időt kihagyni, majd újra próbálkozni a véradással.


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 10., 14:50; Megválaszolva: 2011. március 11., 14:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés