Hipofízis MRI vizsgálatot lehet úgy végezni, hogy nem kivehető fogpótlással rendelkezik az illető?

Hipofízis MRI vizsgálatot írtak elő számomra, viszont olyan fogpótlással rendelkezem (fogkorona híddal) , melyben fém is van. Ilyen esetben is elvégzik a vizsgálatot, vagy ez kizáró ok? Esetleg van valamilyen más alternatíva? Nagyon köszönöm a segítséget!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Laki András válasza koponya MR témában

Tisztelt Hölgyem!

A nem kivehető fogpótlások nem jelentenek kizáró okot az MRI vizsgálatok során.

A fémekre az MR kétféle hatást gyakorolhat, a mágnesezhető fémek kimozdulhatnak helyükről, a

fémtartalom melegedhet. A fogászati fémanygok újabban nem mágnesezhető fémekből készülnek,

amire az MR nincs hatással. A mágnesezhető fémekből készültek is eléggé rögzítettek ahhoz, hogy 6 héttel a behelyezés után már nem mozdulnak ki, a bennük lévő fémanyag pedig csekély tömegű, így felmelegedésüktől sem kell tartani.

Ritkán alkalmaznak mágneses rögzítést fogászati implantátumok esetében, ezeket nem ajánlott az MR-be bevinni, de ez valószínűleg nem vonatkozik az Ön esetére (esetleg a fogorvosától kaphat erről információt) .

Az viszont előfordul, hogy elkészült képeket helyileg eltorzítja a fémtartalom.

Ez az Ön esetében szinte biztos hogy nem befolyásolja a vizsgálatot, mivel a fogak a hipofízistől elég távol vannak ehhez.

Összefoglalva, a fogászati fémanyagok MR szempontjából biztonságosak.

A hipofizis vizsgálatára alternatíva a CT vizsgálat lehet, ha az MR valamiért tényleg nem végezhető el, de a CT diagnosztikai pontossága nem éri el az MR vizsgálatát a hipofizis esetében (és röntgensugár-terheléssel is jár) , ezért napjainkban a CT csak az MR-rel nem vizsgálható betegek esetén jön szóba.

Kérdés: 2011. február 21., 11:22; Megválaszolva: 2011. február 24., 15:29
Kérdések és válaszok: Egyéb
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom