• Szűrővizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! 49 éves leszek egy hónap múlva, eddig 1-2 hónap eltéréssel,de évente eljártam a nőgyógy.szűrővizsgálatra, de még mindig nem tudtam hozzászokni. Mikor következik már hetekkel előtte ideges vagyok,ha csak rá gondolok. Egy ismerősöm mondta egy pár héttel ezelőtt,hogy ő egyáltalán nem jár, mert szerinte azzal, hogy mintavételkor megdörzsölik a méhszájat, sérülést is okozhat, ami későbbiekben akár rosszindulatuvá is fajulhat, vagy ha nem is rosszindulatuvá,de esetleg gyulladás,vagy fertőzés is lehet. Ezen elgondolkoztam, és már több mint másfél éve voltam az utolsó szűrővizsgálaton és nem tudom rászánni magam, miközben azért tanácstalan vagyok, hogy melyik megoldás a jobb. Tudom,hogy mindenütt arról lehet olvasni, hogy évente szükséges a szürővizsgálat, de mégis szeretném megkérdezni, hogy tényleg van-e abban valami, hogy a szürővizsgálat alkalmával sérülhetünk-e? Esetleg kétévente nem lenne elég eljárni? A másik kérdésem a mammográfiával kapcsolatos, évekkel ezelőtt mastopathiás csomókat találtak mindkét mellemben, évente kellett UH-ra járnom, de nyugdijba vonult a kezelőorvosom, igy máshova kerültem, itt évente mammográfiát készitenek /kétszer voltam egymás után/, de már tavaly ezt is kihagytam és most hónap végére kaptam időpontot. Két év után. Erről is eltérő véleményeket olvasok, egyik szerint veszélytelen lágy sugár, másik vélemény szerint a lágy sugár nagyobb terhelés,mint akár egy mellkasrtg. Ezért is hagytam ki egy évet. Olvastam, hogy az évente mammográfiára járók között magasabb a mellrák kialakulása, mint azok között, akik nem jártak évente. Akkor most ebben is mi az igazság?Mikor döntünk helyesen, ha járunk évente, vagy ha ritkábban, mondjuk két évente? Kérném szives segitségüket, tanácsukat, hogy helyre tegyem magamban a szűrővizsgálattal kapcsolatos tanácstalanságom! Segítségüket előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Szné Irén

        Dr. Csuth Ágnes válasza a daganat témában

        Tisztelt Kérdező! Sajnos a felszínes egészségügyi ismeretekkel rendelkezők képesek hasonló butaságokat kitalálni. Két olyan szűrővizsgálatról beszélünk, ami hazánkban is, ahogy az egész világban látványosan csökkentette az emlőrák és a mehnyakrák halálozását. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok terén valóban nincs egyértelmű állásfoglalás, a legtöbb nőgyógyász évenként javasolja. A két vizsgálat miatt ne aggódjon, a tévhitek nem nyertek orvosileg igazolt megerősítést.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 22., 09:02; Megválaszolva: 2010. szeptember 27., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés