Cytológia eredmény

Tisztelt Doktornő/Úr!
Tavaly decemberben voltam rákszűrésen, az eredmény P2 lett, de egyéb dolgokat is jelöltek a lapomon, az orvos azt mondta, ezek miatt nem kell aggódnom. Ma viszont más orvosnál írattam fel a fogamzásgátlót (Novynette-t szedek) , és az asszisztensnő (nem az orvos) miután megnézte a cytológiai lapomat, megkérdezte, kezelték-e a metaplasiát, parakreatosist, kaptam-e rá valamilyen kúrát? Nem, nem kaptam, mert az orvos akkor azt mondta, nem jelent egyik sem problémát, így nem is aggódtam emiatt, most viszont már megfogalmazódott bennem a kérdés, lehet, hogy baj van? A kenetminta értékelhető minőségű volt, az értékelésnél a benignus sejtelváltozások rész be van jelölve, a részletes diagnózisban a következőket jelölték meg: baktérium - vegyes flóra, gyulladás reaktív hámelváltozással, ill. az egyéb címszó alatt: metaplasia, parakeratosis. Szeretném tudni, hogy pontosan ezek mit jelentenek, egyáltalán a vegyes flóra és a gyulladás reaktív hámelváltozással kifejezések mire utalnak? Kell-e emiatt a diagnózis miatt aggódnom, szükséges-e valamilyen kezelés, vagy mielőbbi mintavétel újból, vagy elegendő megvárnom a decembert, amikor megint esedékes lesz a szűrővizsgálat?
(Még annyit megjegyeznék, hogy a mintavétel tavaly decemberben a mandulaműtétem előtt történt, rá néhány napra vették ki a manduláimat, amelyek tüszősek, folyton gyulladtak voltak, a vérképemből a háziorvos gyulladást gyanított a szervezetemben, és a vizsgálatok sora után kiderült, a manduláim okozzák. Szerencsére a műtét utáni vérképem már nem mutatott gyulladást. Lehetséges, hogy a műtét előtti kenetvétel eredménye még az akkori gyulladást jelezheti, ami a szervezetemben volt? )
Válaszát előre is köszönöm!
Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza rákszűrés témában

Kedves Zsuzsanna!

A kérdésére választ a korábban feltett kérdésénél találhatta.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. szeptember 17., 15:23; Megválaszolva: 2009. szeptember 17., 15:23
Kérdések és válaszok: Egyéb
P3 majd 1 hónap múlva P2 illetve...
Tisztelt Dr. Szalóczy Péter Doktor Úr! A következő kérdésem lenne, ez év októberében kaptam egy P3 majd novemberben másik orvosnál levett...
Melyik rákszűrési vizsgálat a...
Kedves Doktornő! Édesapám 46 évesen hunyt el áttétes bélrákban, és egy gasztroenterológus azt mondta nekem, 10 évet kell vissza számolni a rák...
Nyelőcsővel lehet a baj?
Pecsétviaszgomba fogasztása
Labor leletek értelmezése