Áramütés

Tisztelt Doktorúr/Doktornő néhány napja feltettem néhány igen fontos kérdést áramütéssel kapcsolatban. Konkrét válasz helyett pánikbeteg hírlevelet kaptam. Nemigazán erre a témára vártam. Nem pánikbetegek kezelése gyógyítása érdekel. Az áramütés igen kényes és kevés leírás van vele kapcsolatban. Néhány szó kevés és nem az orvos megkeresése jelent kielégítő választ. A kezelőorvos és a háziorvos is csak ködösít! Válaszok helyett! Ezért próbálok itt válaszokat kapni!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza áramütés témában

Tisztelt Kérdező!

Az áramütéssel kapcsolatban feltett kérdéseket a rendszer megválaszoltnak jelzi. Bemásolom önnek a legutóbbi, áramütéssel kapcsolatos kérdést és választ, ha nem erre volt kíváncsi, kérem, jelezze.

A legutóbbi kérdés a témában ez volt:

Tisztelt Doktorúr/Doktornő az áramütéssel kapcsolatosan szeretnék pontos felvilágosítást a következő kérdésekre. Egy áramütött betegen orvosi ellátottság hiányában kimutatható-e a későbbi vizsgálatokkal az áramütés okozott-e esetleges károsodást? Minden esetben megállapítható-e az áramütés ténye? Ebben az esetben okozhat-e maradandó károsodást? Ezen károsodások helyre állíthatók-e? Az áramütés okozhat-e szívizom megvastagodást, billentyű elégtelen működést valamint ingadozó vérnyomást. Szeretnénk tudni van-e összefüggés az áramütés és a jelzett elváltozások között. Köszönettel.</p>

Ez volt a kapott válasz:

Kedves kérdező!

Kicsi a valószínűsége, hogy az Ön által említett eltéréseket az áramütés okozta volna. Áramütés kapcsán leginkább ingervezetési és ritmuszavarokra lehet számítani, ritkábban a koszorúerek görcse vagy "bealvadása", trombózisa miatt infarktus alakulhat ki - ezek azonban közvetlenül az áramütést követően észlelhetők. Néhány esetben leírásra került hosszabb távon jelentkező ingervezetési zavar, illetve csökkent kamrafunkcióval járó állapot. A magas vérnyomás is inkább az akut szakban, az erek görcse miatt jelentkezik, nem valószínű, hogy a hypertonia ennek következtében alakult ki. A megvastagodott szívizomzat viszont lehet egy rosszul beállított magasvérnyomás-betegség következménye.

Üdvözlettel: Dr. Bene OrsolyaÜdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Kérdés: 2009. szeptember 04., 08:30; Megválaszolva: 2009. szeptember 04., 08:30
Kérdések és válaszok: Egyéb
Áram rázás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az előbb mikor felkapcsoltam a villanyt olyan volt mintha megrázott volna a kapcsoló. A bal kezem volt, mintha végig ment volna...
Áramütés után lehet-e trombózis
Tisztelt Doktornő/úr! Áramütés ért! 230 V-os váltakozó áram. Orvoshoz nem fordultam vele viszont a neten utána olvastam és megijedtem....
megrázott az áram?
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Az lenne a problémám hogy ma kimostam a gatyámat és elkezdtem szárítani hogy hamar megszáradjon mert mennem kellett...
Fél éve tartó probléma