Hipertónia, Magas koleszterin, Túlsúly, IR, Agyalapi mirigy betegség

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A gyógyulási esélyekkel és félelmeimmel kapcsolatosan szeretném feltenni kérdésemet, amely arra irányulna, hogy 28 évesen még visszafordíthatóak e a jelenlegi betegségek egy helyesen kezelt és helyesen beállított életmód (étrend, sport) segítségével? Alább leírnám röviden jelenlegi állapotomat, amelyek kivizsgálások és labor eredmények produktuma: 5. éve küzdök a túlsúllyal, ez a túlsúly mára kb 40 kg. Ez rengeteg és már nem bírom elviselni, és csak kúszik és kúszik fel mindamellett, hogy figyelek arra miket és mennyit eszek. Ezt kiegészíti, hogy 5.éve romlik a látásom és epizódikusan szédülök is. A bal szemem a rossz, ha azt le takarom és a jobbal nézek a szédülés elmúlik. Kivizsgálásokra járok egy ideje mert le akarok fogyni és magamtól csiri biri diétákkal sajnos nem arattam sikert. Sőt. Változtatni akarok az életemen. Erősebb alkat voltam mindig, sportoltam is egészen 21 éves koromig. A fizikumom ma sem rossz, alkatom pedig inkább husi kinézetre 174 cm magassággal mint hájas. Az ülő munka, a sok stressz (magánélet, anyagiak) úgy gondolom nagyban hozzá tett ehhez az állapothoz amiben szenvedek jelenleg. Első körben a vérnyomásom volt magasabb, és 2 hónap alatt szaladt rám az első 10 kg, majd szépen lassan 5 év alatt a többi 30. Rengeteg, igen. Első endokrinológiai kivizsgálásom következtében (labor, vércukor terhelés, sella kontrasztos mr) kiderült, hogy van egy 1,5 cm tobozmirigy cystám, idegsebész elmondása alapján még jóindulatú méretét és elhelyezkedését tekintve (2021 novemberben jön a 2.kontroll mr vizsgálat változott e a mérete) a kontrollon kívül egyéb teendő nem volt vele. Ezen kívül a prolaktinom nagyon magas 5.éve is. Túl vagyok sajnos egy méhen kívüli terhességen is, amelynél eltávolították a jobb oldali petevezetékemet. Fizikailag, lelkileg egyaránt igénybe vett nőként. Újabb endokrinológiai és nőgyógyászati kivizsgáláson vettem részt szeptemberben. Nőgyógyászatilag mindent rendben találtak, endokironológiailag azonban agyalapi mirigy betegség miatti magas prolaktin szint lett megállapítva, ezen kívül az újabb vércukor terhelésen kiderült, hogy Inzulinrezisztenciás lettem sajnos és a friss labor alapján a HDL és az LDL koleszterin érték sem jó. Kiegeszítesképp: a bal szemem mára annyit romlott, hogy készülök egy lézeres szem műtétre, amely a szemész orvos és a neruológus elmondása szerint a szédülést és a sok fejfájást mint probléma megoldhatná számomra. Gyógyszereim: 2×1 Nootropil, 1× 5 mg Bisoprolol sandoz (emellett a vérnyomás még magas, így kardiológiai kontrollra küldtek tovább, de még nem voltam) , 1× panangin este, 1× lendin. Valójában abban szeretnék szakmai tanácsot kérni Önöktől, hogy amennyiben a kivizsgálások végére érek tudnak e számomra segítséget nyújtani a gyógyszerek megfelelő beállításával az orvosaim, némiképp még 28 évesen van e esélyem megfelelő életmóddal és mozgással, fogyással legyőzni az IR-t és a magas koleszterint, továbbá normalizálni a vérnyomásomat, jobbá tenni így a hormon értékeket és kapni ezzel egy jobb életet, el hagyva a gyógyszereket? Továbbá őszintén meg mondom a KETO életmódot ajánlották nekem azonban abban van zsír fogyasztás és most a magas koleszterin értékeim miatt kicsit kétkedek azzal kapcsolatban is, hogy ez e a nekem megfelelő étrend. Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel: Krisztina 28/N

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza Magas koleszterinszint, ketogén diéta témában

Kedves Kérdező!

A magas vérnyomás és az inzulinrezisztencia a testsúlytöbblettel összefüggésben van. Amennyiben sikerülne jelentősen fogynia, ezek is javulhatnak. Megfelelő diétás étrend kialakításához keressen fel szakképzett dietetikust. A ketogén diéta telítetlen zsírsavak fogyasztásából áll, de nem túlzott mértékben, továbbá, ezt az étrendet csak rövid ideig , két hétig lehet alkalmazni, és ennyi idő alatt nem fog tudni megszabadulni a testsúlyfeleslegtől. A ketogén diéta ellenjavallt, ha zsírszegény diétára van szükség. Magasabb koleszterinszint, kóros HDL koleszterin esetén ezt mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával.

Kérdés: 2021. október 24., 15:22; Megválaszolva: 2021. október 27., 21:33
Kérdések és válaszok: Egyéb
Megváltozott testszag
Tisztelt doktornő! Nagyjából 3-4 hete azt vettem észre, hogy megváltozott az izzadtságom illata. Számomra kicsit fokhagymára emlékeztet. Valamint a...
Fél éve tartó probléma
Mérgezés , Gyomorrontás
Alacsony EGFR-epi
Covid - 3. oltáskor megfertőződés