• Reggeli után gyomorpanaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Nekem olyan problémám lenne, hogy a reggeli étkezések után azonnal fel kell keresnem a mellékhelyiséget. Sokszor az étkezést be sem tudom fejezni, mert puffadok, görcsöl a hasam és érzem menni kell. Általában a második, harmadik alkalommal már hasmenésszerű a széklet. Ez minimum 3-4-szer megismétlődik egy reggel. Próbáltam már, hogy megiszom egy csésze teát reggeli előtt egy órával, de ugyanez lett a vége, sőt erősebbek voltak a tünetek. Ha napközben esetleg nagyobb mennyiségű ételt fogyasztanék ugyanez lenne. Mostanában már alig eszem, csak "csipegetek". A délelőtti órákban ki sem tudok már mozdulni, amíg nem vagyok túl ezeken a dolgokon. Mindennapossá váltak a tünetek. Mit tegyek, hogy megszűnjön a panaszom? Kérnem kell időpontot valamilyen kivizsgálásra? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a IBS? témában

        Ha minden étel után jelentkezik a panasz (tehát nem függ az étel minőségétől) akkor irritábilis bél szindróma vagy vékonybél bakterialis kontamináció állhat a háttérben (utóbbi diagnosztizálására laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt alkalmas). Irritabilis bél szindróma esetén a gyakori rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, a szénsavas italok kerülése, probiotikum legalább 1 hónapos használata (pl. Bonolact regeneral), gyógyszeresen Otilonium, Dicetel vagy Duspatalin szedése segíthet. Nagyon fontos a stressz megfelelő feldolgozása (rendszeres, intenzív testmozgás).


        Kérdés: 2020. szeptember 21., 16:27; Megválaszolva: 2020. szeptember 21., 19:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: