• Gyomor puffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Plósz János! Tanácsot szeretnék kérni. Kb. 1 hónapja minden evés után felpuffadok. Azonban nem a beleim, hanem a gyomrom puffad fel és úgy marad egész nap. Olyan mintha egy levegő gombóc lenne a gyomromban és akkora leszek mint egy lufi. Háziorvos javaslatára szedtem Mezym Forte 10.000 tablettát napi 3szor.A míg szedtem a gyógyszer, kb két hétig addig a panaszaim elmúltak, jól voltam. Két hét után abba hagytam szedését, hogy meg tudjam gyógyszer nélkül is fennál-e még a probléma. Kb. 4-5 napig nem volt tünetem, amjd utána megint vissza tértek, ezért újra kezdtem szedni viszont már nem hatott. Utána háziorvosom felírt egy Kreon nevezetű gyógyszer mely elvileg ugyanaz csak erősebb. Ezt 3 napja szedem és a tüneteim nem múltak. Valószínűleg kell majd mennem vizsgálatokra. Kérdésem, hogy meddig várjak, hogy hat-e a Kreon. Vagy már hatnia kellett volna és vegyem fel ismét a kapcsolatot a háziorvosommal. Illetve milyen vizsgálatnak fognak alávetni ha elmegyek és mi lehet a bajom? Válaszát előre is köszönöm! Gergő

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        A panaszt valóban a lenyelt levegő okozhatja. Evés-iv-sbeszéd során mindenki nyel valamennyi levegőt, melynek mértéke bizonyos élethelyzetekben felfokozódhat, panaszokat okozva. Javaslom, egyen-igyon-beszéljen lassan, nyugodtan, kerülje az un. "üres" nyeléseke. Ha ennek hatására sem mérséklődik-szűnik meg a panasz, akkor érdemes gastroent. szakrendelést felkeresni (a Kreon-Mezym azonnal hatású, az elfogyasztott étel teljesebb emésztését teszi lehetővé).


        Kérdés: 2020. június 24., 15:17; Megválaszolva: 2020. június 24., 17:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: