Fissuria ani

Kedves Doktor Úr! Az előző, 29 éves hölgyhöz hasonló problémám van, viszont nálam kb. 10 éve folyamatosan tart a dolog - hol jobb, hol rosszabb a helyzet. Szintén átlagos testalkatú vagyok, irodai munkát végzek, nem vagyok stresszes típus, viszont nem sportoltam rendszeresen soha (illetve egyszer jártam 3 hónapig konditerembe de akkor is fennállt a problémám). Zöldséget szinte minden nap fogyasztok, gyümölcsöt ritkábban. A folyadékot ugyan nem szoktam mérni, de volt amikor szándékosan odafigyeltem rá és akkor sem volt jobb a helyzet. Azt azért hozzá kell tegyem, hogy az étkezési és folyadék fogyasztási szokásaim nem változtak gyökeresen meg ahhoz az időszakhoz képest, amikor még nem állt fent a problémám. Tehát ugyanolyan ételeket eszek és kb. ugyanannyit iszom. Nincs semmilyen glutén, cukor stb. betegségem sem. Csokit és fűszeres ételeket is szoktam enni és van amikor nem is okoz ez problémát székeléskor. A héten elmentem egy magánorvoshoz, aki fissura ani-t, illetve egészen korai kezdődő külső aranyerességet diagnosztizált. (Utóbbit azért nem értem, mert belül van a probléma, 2 helyen is de ebből ő csak egyet talált meg arra is azt, mondta, hogy az semmi.) Sajnos nem volt túl kedves sem és azt a tanácsot adta, amit nem szerettem volna hallani: sok folyadék, rostos táplálkozás... Székletem a probléma fennállása előtt sem volt rendszeres (de ez korábban nem okozott soha ilyen problémát). Pl. most 2 napja voltam utoljára, ma nagyon sokat mozogtam és mégsem kell még menni. A székelési ingernél néha erőlködnöm kell (van, hogy akkor is, ha hígabb a széklet, mert azt érzem, hogy még nem jött ki minden teljesen), előfordul, hogy véres lesz a papír is. Van, hogy nagyon vastag a székletem vagy kicsi mogyorós, de van amikor normális állagú. Ha túl vastag, akkor általában megsérülök. Én is használtam már kúpokat, krémeket de kb. semmit sem értek. Az orvos által diagnosztizált fissura csomóvá szokott átalakulni (akkor ez mégsem fissura, hanem aranyér?), ami ha nem húzódik vissza a következő székelésre, akkor fájdalmas és esetleg még nagyobb lesz a csomó. Egy másik helyen mintha csak egy repedés keletkezne, ami általában csak viszketni szokott, nem lesz belőle csomó, de ami érdekes, hogy nem rögtön kezd el viszketni, hanem csak pár nap múlva -erre neogranormont szoktam használni. Előfordult már olyan is, hogy pár napig-egy hétig tünetmentesnek tűntem, de a következő wc-zéskor megint megsérültem. Ha nem olyan vészes a probléma, mint ahogyan azt diagnosztizálták, akkor miért nem múlik el soha? Elgyengült a hámréteg? Azt olvastam, hogy a műtétet csak legvégső esetben javasolják és kétséges, hogy sikeres lesz-e, de tényleg nem lehet ezzel semmit se kezdeni? :( Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza a fissura ani témában

A csomó az inkább belső aranyerességre utaló tünet. A Rectogesic kenőcs használatát mindenképp érdemes megpróbálni tartósan (ez enyhíti a záróizom görcsét, szünteti a túlzott feszességet,így akadályozva a berepedés újbóli kialakulását). A székeléskori erőlködést mindeképp érdemes kerülni, ilyenkor az erőlködés előtt már Laxa-Clean mini-chlymát vagy glycerines kúpot használni. Az életmódi tanácsok a rendeződés után segítenek abban, hogy ne térjen vissza a betegség.

Kérdés: 2020. május 30., 23:37; Megválaszolva: 2020. június 01., 19:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem