Lehet epe vagy máj mételyem?

Tisztelt Doktor Úr! 53 éves, vékony testalkatú, átlagos, városban élő férfi vagyok. Már jónéhány éve érzek időnként a jobb bordaívem alól egy pontból jövő, szúrás szerű fájdalmat, ami olykor a jobb vállamba is kisugárzik. Van amikor napokra-hetekre vagy tovább abbamarad, de vannak rosszabb időszakok, amikor napokig szinte egyfolytában nagyon zavaróan jelentkezik. Étkezéssel, mozgással nem találtam összefüggést. Az évek során voltam már gyomor- és béltükrözésen, több ultrahang vizsgálaton, de semmit sem találtak. Felmerült a gerinc eredet, IBS, vastagbél kicsit rendellenes elhelyezkedése. Nemrég viszont láttam egy TV műsort, ahol valakinek hasonló problémái voltak (bár jóval intenzívebb fájdalmakat élt meg, és nem emlékszem hogy az enyémhez hasonlóan több évig elhúzódóan-e) , és a hagyományos vizsgálatokkal semmire sem jutottak, mígnem egy feltáró műtéttel megnézték, és egy élősködőt (mételyt) találtak az epevezetékében. A kérdésem az volna, hogy az Ön véleménye szerint elképzelhető-e ez nálam? Mint említettem már több éve fennáll a probléma, és egyéb vonatkozásban nincs semmi panaszom, étvágy, széklet, eddigi általános vérvizsgálatok eredményei rendben vannak. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza májmétely témában

Nem elképzelhetetlen, de nem is valószínű a parazitafertőzés fennállása. Ha ez lenne, általában a vérképben jól észlelhető eltérést okoz (eosinophil granulocyták számának megemelkedése) illetve a fertőzés akut tünetekkel jár (láz, hasmenés, sárgaság) . A parazita a széklettel ürül, szóval ha kiakarjuk zárni jelenlétét, székletvizsgálatot érdéemes kérni parazita irányába (3 mintát szoktunk küldeni) .

Kérdés: 2020. május 18., 21:49; Megválaszolva: 2020. május 19., 09:57
Kérdések és válaszok: Egyéb
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom