• Lehet epe vagy máj mételyem ?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr ! 53 éves, vékony testalkatú, átlagos, városban élő férfi vagyok. Már jónéhány éve érzek időnként a jobb bordaívem alól egy pontból jövő, szúrás szerű fájdalmat, ami olykor a jobb vállamba is kisugárzik. Van amikor napokra-hetekre vagy tovább abbamarad, de vannak rosszabb időszakok, amikor napokig szinte egyfolytában nagyon zavaróan jelentkezik. Étkezéssel, mozgással nem találtam összefüggést. Az évek során voltam már gyomor- és béltükrözésen, több ultrahang vizsgálaton, de semmit sem találtak. Felmerült a gerinc eredet, IBS, vastagbél kicsit rendellenes elhelyezkedése. Nemrég viszont láttam egy TV műsort, ahol valakinek hasonló problémái voltak ( bár jóval intenzívebb fájdalmakat élt meg, és nem emlékszem hogy az enyémhez hasonlóan több évig elhúzódóan-e ), és a hagyományos vizsgálatokkal semmire sem jutottak, mígnem egy feltáró műtéttel megnézték, és egy élősködőt ( mételyt ) találtak az epevezetékében. A kérdésem az volna, hogy az Ön véleménye szerint elképzelhető-e ez nálam ? Mint említettem már több éve fennáll a probléma, és egyéb vonatkozásban nincs semmi panaszom, étvágy, széklet, eddigi általános vérvizsgálatok eredményei rendben vannak. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a májmétely témában

        Nem elképzelhetetlen, de nem is valószínű a parazitafertőzés fennállása. Ha ez lenne, általában a vérképben jól észlelhető eltérést okoz (eosinophil granulocyták számának megemelkedése) illetve a fertőzés akut tünetekkel jár (láz, hasmenés, sárgaság). A parazita a széklettel ürül, szóval ha kiakarjuk zárni jelenlétét, székletvizsgálatot érdéemes kérni parazita irányába (3 mintát szoktunk küldeni).


        Kérdés: 2020. május 18., 21:49; Megválaszolva: 2020. május 19., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: