• "Áteresztő bél"- Rheumatoid artritis

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt: Dr.Plósz János! 10 éve kezelnek RA-val ill. Autoimmun májgyulladással. Sokáig Medrolt,4-5 éve Trexant szedek. Mostanában hallottam,olvasok arról,hogy kialakulásának,fennállásának oka lehet az un."áteresztő bél". Általában nincsenek emésztési,bél panaszaim,de kb 1 éve laktóz intoleranciát vettem észre magamon. Tejet nem iszok,rendszeresen fogyasztok natúr joghurtot ami nem okoz panaszokat. A lisztet tartalmazó élelmiszerektől nincsenek panaszaim. Viszont van a családunkban glutén érzékeny. Érdeklődni szeretnék,hogy van-e lehetőség a szivárgó-bél kivizsgálására,kezelésére. Nem szeretnék az interneten, innen-onnan összeolvasott valós vagy fars információk alapján öngyógyítást végezni. Sem a reumatológián,sem a hepatológián nem javasoltak semmilyen diétát,kivizsgálást. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a áteresztő bél témában

        Az áteresztő bél mint diagnózis még jelenleg nem része a napi rutin orvoslásnak (nincs sem rutin vizsgálati módszer, sem terápia), azonban egyre több kutatási eredmény jelenik meg ezzel kapcsoltan. Ha gyomor-bélrendszeri tünete nincs, akkor kevéssé valószínű, hogy ilyen jellegű problémája lenne, de megelőzésre a probiotikumok kúraszerű használata, kellő mennyiségű rostbevitel (prebiotikum), a nagyon fűszeres-csípős ételek és az alkoholos italok kerülése, a stressz megfelelő feldolgozása jön szóba.


        Kérdés: 2020. február 26., 18:47; Megválaszolva: 2020. február 26., 20:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: