• Tomoszintézis vagy mammográfia?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktok Úr! 43 éves múltam, nincs gyerekem. Időnként fáj a jobb mellem, ciklustól függetlenül, elnehezedő érzés jellemzi, vagy kis szurkálások egy pontban. Nem piros, nem gyulladt, nem érzek benne csomót szerencsére. A mellbimbó nem váladékozik, nincs bőrtünet. Kettő éve voltam mammográfián, igaz, másfél év múlva hívtak volna vissza, de minden rendben volt, úgyhogy most fogok menni. Akkor ultrahangon azt mondták, hogy sűrű, mirigyes állományú a mellszövetem. Ezért felmerült bennem a kérdés, hogy mammográfia helyett nem lenne-e jobb a tomoszintézises vizsgálat? Ön melyiket javasolja? Azt is szeretnem tudni hogy mennyivel nagyobb a tomoszintézisnek a sugárterhelése a sima mammográfiához kepest? Autoimmun betegségeim miatt, amúgy is rendszeresen és az átlagnál többet kell részt vennem olyan vizsgalatokon amik ionizáló sugárzással járnak, ezért amennyire lehetséges minimalizálnám ezt. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel.

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        Az emlő tomoszintézis a legmodernebb, háromdimenziós mammográfiás röntgen diagnosztikai vizsgálat a mellrák szűrésére. A hagyományos mammográfiás eljáráshoz képest a tomoszintézis: 41,5%-kal több emlőrákot képes kimutatni csökkenti a kellemetlen, fájdalmas érzetet (kisebb mellkompresszió),kevesebb időt vesz igénybe, az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja három dimenzióban. A jelenleg elérhető, legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 darab képpel. A diagnosztikus vizsgálat nem jelent jelentős sugárterhelést.


        Kérdés: 2020. február 12., 00:55; Megválaszolva: 2020. február 14., 20:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: