• Terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni. Szept. 25-én volt az utolsó menstruációm. Október 21-en csináltam tesztem, ami pozitiv lett. Elmentem orvoshoz, aki egy apró pöttyöt látott már, kaptam progeszteront, mert volt már vetelesem, majd egy hét múlva rendelt vissza. Visszamentem, most viszont azt mondta semmit nem lat, valószínűleg felszívódott. Kértem hogy nézzünk egy hcg-t vérből, 141 lett. Vissazmentem azt mondta ez kevés, felszívodott, hagyjam abba a gyógyszert. Ma, rá két bapra elmentem magamtól egy hcg szint mérésre, ami 2 nap elteltével 327 lett. Akkor eszerint nem szívódhatott fel nem? Illetve Ön szerint lehet normál terhességnél ebben az időben ennyi a hcg szint? Teljesen kétségbe estem, félek hogy megint elvetélek. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        HCG terhességi hormonszint változása jól nyomon követhető a a terhesség alatt. A terhesség kimutatására is a HCG-t használjuk. Human choriogonadotropin (beta HCG) hormon jellemzői és élettani változásai: A HCG-t a syncytiotrophoblast, valamint a chorionbolyhok sejtek termelik. Megtermékenyítés esetén az ovulációt követően már 8-10 nappal megjelenik a vérben. Értéke 48-72 óránként megduplázódik. A 10. terhességi héten éri el koncentrációja maximumát. 9 – 12 héten: 25,700 – 288,000 mIU/ml A 12. héttől szintje a 20. hétig csökken, majd ezt követően vérszintje a szülésig stagnál. Nem terhes nőnél: <5.0 mIU/ml Posztmenopauzában: <9.5 mIU/ml Tehát ismételt beta HCG vizsgálat szükséges és értékének ismeretében szükséges végezni vizsgálatot a teresség megállapítására.A növekedése terhesség mellett szól.


        Kérdés: 2019. október 31., 14:53; Megválaszolva: 2019. október 31., 21:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: