PCOS-KEZELÉS

Tisztelt Doktor Úr! Év első harmadában PCOst állapítottak meg nálam, (évekkel ezelőtt pedig pajzsmirigy alulműködést, arra szedem a letrox 75mg-ot) ujjbegynyi szabályos ciszták voltak mindkét petefészkemen.Mielőtt kiderült a PCOs jóslófájás szerű görcseim voltak random többször,illetve a szőrösödés nagyon zavart. Mivel egyenlőre nem szeretnénk 2.babát, így Dienelle fogamzásgátlót írt fel az orvos. Nagyon nehezen viseltem a gyógyszert, hangulatingadozások, illetve feledékenység miatt sokszor későn vettem be, és köztivérzéseim voltak. Lényeg,hogy kisebb kutakodás után áttértem a nuvaring gyűrű használatára. Orvosomtól természetesen kértem véleményt,ő mondta, hogy lehet cserélni,de kicsit félek, hogy ez is "jó hatású" a PCoval kapcsolatban? Sajnos hüvelygombásodási gondom lett közben, pont mire 21.nap ki kellett vennem a gyűrűt. Közben elmentem egy helyi orvoshoz, a viszketés és folyás végett,ő adott is rá kezeléshez gyógyszereket,de ahogy beszélgettem vele ő azt mondta, hogy nem feltétlenül kell fogamzásgátlót szednem a PCOsre, csak ha szeretnék, nekünk az óvszeres védekezés kielégítő volna, nem szeretem a hormonkészítményeket. Vagy igen is KELL nekem a Pcos miatt a hormon kezelés fogamzásgátló formájában? Félek, ha elhagyom, visszajön pl a szőrösödés, vagy a súlyommal lesz ismét gond.Miután kiderült nekiálltam Kcalt számolni és fogytam 12kgt.Amit nagyjából sikerül tartani. Szeretném kérni a Doktor Úr tanácsát! Előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza pcos témában

Kedves Kérdező!

A fogamzásgátló akkor javasolt, ha tünetet tudunk vele - pl. a kellemetlen szőrszálak - kezelni, okot nem fogunk vele gyógyítani. 3p OGTT + inzulin vizsgálattal kellene jelentkezni endokrin rendelésen és annak megfelelően beállítani a további kezelést.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

Meddőségi és endoszkópos specialista, nőgyógyász-endokrinológus

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2019. október 29., 09:27; Megválaszolva: 2019. október 30., 22:41
Kérdések és válaszok: Egyéb
megoldás a problémára
Üdvözlöm Doktor Úr! A problémámn az lenne hogy diagnosztizálták nálam a pcos-t és az inzulinrezisztenciát és voltam uht is és az orvos erre a...
Kurkumin étrend kiegészítő...
Koleszterin csökkentés aktív...
Koleszterin szint, jó és rossz...
Nappali és éjszakai izzadás