• Szedhetem e?!

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Úgy kezdeném,hogy 180cm és 105kg-vagyok! Üllő munkát végzek,sajnos,de mikor csak tehetem kerékpározom napi szinten fekvőtámaszokat nyomok stb.... Nem fogyasztok alkoholt,nem dohányzom de még csak kávét sem fogyasztok! A magas pulzusomra szedek három éve napi 2,5 mg Nebivolol Sandozt két éve pedig napi egy szem Esomeprazol Sandoz 40 mg os tablettát rengeteg savamra! Továbbá napi két szem Detralexet alsó végtagi értágulataimra/mindkét lábszáram térdig el van színeződve/! Egy ideje a Triglicerid szintem 2,60 és 3,60-között mozog ami háziorvosom szerint nagyon magas,pedig egy éve napi egy evőkanál lazacolajat is eszek az LDLem: 2,51 Szérum koleszterin:4,81.Most kaptam egy Bezalip 400mg retard nevű gyógyszert amibőL napi egyet szedek,már négyet bevettem! A kérdésem mennyire káros vagy hasznos ez a szer,szükségesnek tartja e ön ilyen laboreredmények mellett,továbbá okozhat e vérnyomás csökkenést és szédülést? Ha nem tartja megfelelőnek van e más javaslata esetleg más gyógyszer!? Napi egy szemet kell szednem és tartok attól,hogy valami veszélyes szert szedek de közben olvastam a trigliceridről is ami nem különben veszélyes ha megnövekedett! De a magas vérzsír szint csak az örökölt értágulataim miatt aggaszt! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:László.

        Dr. Plósz János válasza a triglycerid témában

        A triglicerid-érték erősen diéta-függő, így jól reagál a zsírszegény étrendre illetve a testsúlycsökkentésre (ezekkel a Bezalip véleményem szerint kiváltható). A magas koleszterin-szint nagyobb kockázatot hordoz érrendszeri rizikó tekintetében, mint a triglicerid-érték. A szédülést és vérnyomás-csökkenést valószínűleg a nagy meleg illetve a folyadékháztartás megeséses (fokozott izzadás) okozhatta. Szóval szerint igyon többet, egyen kevesebbet, tartson zsírszegény diétát és pár hónap múlva kontrollálják vissza a vérzsír-értékeket.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. június 25., 15:48; Megválaszolva: 2019. június 25., 16:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! A rengeteg szemét miatt és a környezet kímélése miatt arra gondoltunk párommal,hogy belevágnánk a mosható pelenkázásba. Minden nagyon modern már,nem a 30évvel ezelőtti megoldások. Egyedül az érdekel hogy valóban...