• Szív, vagy tüdőprobléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Üdvözlöm Doktornő! Korábban már kérdeztem Öntől, és mindig megnyugtató választ adott. Most egy újabb probléma miatt szeretnék kérdezni.: A közelmúltban voltam kontroll kardiológiai szakrendelésen, a vérnyomáscsökkentőt szeretném lecserélni, mert úgy érzem, ez amit 6 éve szedek, (Egiramlon 5/5) nem megfelelő. Dagadnak a bokáim, főleg nyáron, és a vérnyomásom is instabil. Bár köhögni nem köhögök tőle, de okozhat-e ez a gyógyszer más, légúti tüneteket? Mert jelenleg még ezt szedem, nem tértem még át az új gyógyszerekre. Amúgy a kardiológián balkamra funkció károsodást állapítottak meg, de az EF (Teich) 76%. Másik kérdésem, hogy mostanában, bár használom az előírt tüdőgyógyszereket, (Foster, inhalálás), mégis elég gyakran kell a Berodual-t használnom, gyakran van légszomjam. Ez lehet allergia? Esetleg ezt okozhatja-e az, hogy a szívultrahang kimutatta, hogy nálam a kisvérköri nyomás 26 Hgmm. Ez magas már? Nem lehet-e nekem ez pulmonális hipertónia? Mik ennek a tünetei? Hogy vizsgálják? Van esetleg rá gyógyszer? Fontos még megemlítenem, hogy a közelmúltban elkaptam egy vírusos megfázást, ami gége, és légcső, ill. hörgőgyulladást is okozott. Reggel, mikor kelek, a bal tüdőmben érzek ilyen érdes zihálást, mint amikor lerakódik valami. Pár köhögés után elmúlik. Mitől lehet, hogy mindig a szív tájékán, bal oldalon érzem ezt? Le lehet ott rakódva valami, ami ezt okozza, vagy ez az enyhe COPD miatt van? A januári tüdő CT-n nem találtak semmit, csap pár fibrotikus vonalat. Netán okozhatja azbesztpor? Vannak korai tünetei? Mert én kb. 5 évig ki voltam téve azbesztpornak. Egyébként azt olvastam a neten, hogy a krizotil (fehér azbeszt) le tud bomlani a tüdőben, (makrofágok lebontják savas közegben) nem okoz később sem gondot, ellentétben a kék azbeszttal, ami örökre benn marad. Válaszát előre is köszönöm. Sándor

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a fokozódó nehézlégzés témában

        Kedves Sándor! Fokozódó nehézlégzése hátterében vélhetően szív, és tüdő betegségek együttese áll. Emelkedett kisvérköri nyomást okozhat COPD, de más eredete is lehet. Ez az érték nem kiemelkedően magas, de további vizsgálatok szükségesek. Ezekről részletesen kardiológusától tájékozódhat. Úgy gondolom panaszainak az azbeszthez nincs köze. Természetesen allergia is fokozhatja a nehézlégzést. Azt javaslom, először a kardiológiai állapotát kellene részletesen tisztázni. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2019. június 14., 09:21; Megválaszolva: 2019. június 25., 22:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.