• Inzulin rezisztencia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Cukor és inzulin terhelés eredményeim kiértékelésében szeretném segítségüket kérni: Tavaly szeptemberi eredményeim: Cukor: 4,7 nmol/l (èhgyomri) 6,5 (30 perces) 5,4 (60 perces) 6,3 (90 perces) 6,1 (120 pereces) Inzulin: 8 mIU/l (éh) 40,7 (30 perces) 36,2 (60 perces) 39,3 (90 perces) 41,8 (120 pereces) Ezen vizsgálat előtt Inofolicot ittam, nem tudom ennek van a jelentősége, erre a vizsgáltra hatással volt e, de a hormonháztartásomat megzavarta (pl 60-as fsh). Tavaly az IR nem lett megállapítva nálam. Ennek ellenére elkezdtem idén januárban diétázni. A 160 g-os diétát nem igazán tudtam csinálni, mert számomra az kevés volt, fogytam is. Egyébként 170 cm-val és 52 kg-val sportos vékony testalkatú vagyok. 41 éves. Tehát a diéta lassan 4,5 hónapja tart, bár utóbbi időben közbe jött a gluténmentes diéta is (fsh, amh értékek javítására saját elgondolásból), így pl a korábbi teljes kiörlésű kenyereket felváltották a gm kenyerek. Nem tudom, hogy ezzel nem okoztam e gondot - mármint a gm kenyerekkel. Köretként főleg quinoát, kölest, basmati rizst és zöldségeket fogyasztok. Most újabb 3 pontos terhelésen voltam: Cukor: 4,2 nmol/l (èhgyomri) 4,2 (60 perces) 3,7 (120 pereces) Inzulin: 5,8 mIU/l (éh) 56,9 (60 perces) 44,8 (120 perces) Hogy őszinte legyek, a tavalyi eredményeimhez képest jobb értékeket vártam, a diéta és a rendszeres sport miatt. Homa indexem most: 1,08, tehát javult tavaly szeptemberhez képest. Ezek az eredmények úgy születtek tehát h január óta semmilyen hozzáadott cukrot nem eszek és most már fehér lisztet sem. Rendszeresen sportolok. A mostani vérvétel előtt dhea és bio-melatonin készítményt is szedtem (szintén egyéb értékek javítása céljából). Nem tudom, ezek befolyásolhatták esetleg az eredményeimet? Babát szeretnék valószínüleg lombik előtt is állok, ezèrt muszáj az IR-t kizárnom illetve rendbe tennem, ha fennáll. Előre is köszönöm válaszukat, segítségüket! Köszönettel Nagy Márta

        Dr. Tänczer Tímea válasza a inzulin rezisztencia, meddőség témában

        Kedves Márta! A vércukor értékei megfelelőek, a 120 perces inzulin értéke relatíve magas. A HOMA index eltérését ugyan nem mutat, de tekintettel az elmondottakra, amennyiben diabétesz hajlama van a normál súly ellenére meg lehet gyógyszeres kezelést is próbálni. A diétában a normál testsúly és mozgás miatt az 5x étkezés 175 g CH tartalamú diéta megfelelő, glutén mentesen akkor étkezzen, ha a glutén szenzitiv enteropathia valóban igazolódott. Érdemes a meddőségi központban a gondozó orvosával is egyeztetni a női hormon működéssel kapcsolatban. Üdvözlettel Tänczer Tímea

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. május 13., 13:25; Megválaszolva: 2019. május 19., 21:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        4 éve mélyvénás trombózisom volt, ami párosult kétoldali tüdőembóliával. 2x10 percig teljes kerngési sokk,amiböl sikeresen felépúltem.Viszont állandó lábfájdalom és hátfájdalom kiséri az életemet. Próbáltam munkát vállalni,de egy...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés