• Görcsök és hasmenés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 44 éves férfi vagyok, 171 cm. magas, 83-85 kg. súlyú. Jórészt ülő (de nem stressz mentes ) munkát végzek, próbálok odafigyelni a megfelelő testmozgásra, de ez sajnos nem mindig jön össze. Sosem dohányoztam, alkoholt pedig csak nagyon ritkán, alkalomszerűen fogyasztok. Az étkezésem változatosnak mondható, viszont jellemzően este munka után eszek többet és nassolni is szeretek. Ilyenkor reflux jellegű tüneteim is szoktak lenni. Gyors szívműködésre és emelkedett vérnyomásra évek óta szedek naponta 5mg TRITACE-t, és negyed szem 5 mg-os NEBIVOLOL-TEVAT. A utóbbi időben emésztési problémáim vannak, amely kisebb nagyobb mértékű alhasi görcsök, és napi 1-2 alkalommal jelentkező lágy széklet, vagy híg hasmenés formájában nyilvánul meg. A panaszaim az utóbbi 2 hétben váltak általánossá. A görcsök nem állandóak, inkább alkalomszerűek és változó intenzitásúak, az enyhe diszkomfort érzéstől az erős görcsig, melyet alkalmanként hasmenéses székelés, majd megkönnyebbülés követ. Jellemzően ébredés után néhány percel, vagy kiadósabb étkezést követően 1- másfél órával jelentkeznek, de akár egy stresszhelyzet is kiprovokálhatja. Gyanakszom, hogy lelki tényező is közrejátszhat, mert éjszakai alvás, vagy nappali pihenés közben egyáltalán nincsenek tüneteim, és akkor is enyhülnek, ha el tudom terelni a figyelmemet, bár ez nehéz, mert most már eléggé rástresszeltem a dologra. A széklet változatos állagú és színű, van hogy (általában reggel) a szokásos barna, hengeres de lágy széklet, van hogy világos sárgás és híg, és olyan is van, hogy normál színű, de massza jellegű. Vért, nyákot nem látok benne. Székrekedésem évek óta nem volt. Volt viszont április elején egy hányás-hasmenéses járványos fertőzés, amit én és az egész családom elkapott, arra is gondoltam, hogy esetleg annak valamilyen utóhatása lehet ez a tünet együttes. A PROBIUM 6 vény nélküli kapszulát kezdtem el szedni, most fél doboznál tartok. E mellett megpróbálok diétázni. A közérzetem egyébként megfelelő, súlyom nem változott, étvágyam jó. Februárban csináltak utoljára egy átfogó labor és teljes hasi ultrahang vizsgálatot nálam. A háziorvosom szerint a leleteim lényegében negatívak. Vérképem, vizeletem, vasam, vércukrom, máj-epe értékim jók voltak, a vérzsír és a koleszterin szint volt emelkedett. Prosztatára és pajzsmirigyre is szűrtek, ott sincs probléma. Az UH vizsgálaton sem találtak eltérést, egyedül a májam volt minden irányban kis mértékben nagyobb és fényesebb, de ezt már a korábbi vizsgálatoknál is kimutatták és az orvos nem tartotta számottevő eltérésnek. Természetesen, ha szükséges állok elé további vizsgálatnak is, bár bevallom férfiasan viszolygok a különböző tükrözésektől. Kérdezném tehát: Az leírtak alapján, milyen valószínűsíthető okok állhatnak a tüneteim mögött? Milyen terápiát javasol a panaszok enyhítésére vagy megszüntetésére? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        A panaszok teljesen megfelelhetnek irritábilis bél szindrómának. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása, gyógyszeresen Duspatalin vagy Meteospasmyl szedése. Ha riasztó tünete(vér a székletben, fogyás, hányás, éjszakai ágynyugalmat zavaró panasz) nincs, akkor további vizsgálatok nem szükségesek.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. április 27., 19:38; Megválaszolva: 2019. április 28., 07:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: