• Glutén érzékenység gyanú

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Emésztési problémáim miatt /puffadás, hasmenés/ elvégeztettem egy ételintolerancia vizsgálatot. Egyek mellett a laktózra és a gluténra jött ki pozitív eredmény. Júniusra kaptam konzultációra időpontot. A vérteszt után elkezdtem gluténmentesen táplálkozni, viszont a kapott diétás javaslatban azt olvastam, hogy további orvosi vizsgálat előtt nem érdemes diétázni, nehogy álnegatív eredmény jöjjön ki. Az egyik kérdésem az lenne, hogy a vizsgálatig fogyasszak napi szinten valamennyi glutén-tartalmú élelmiszert, vagy erre nincs szükség? Illetve a vérteszt előtti napon rengeteg kenyeret és tojást ettem /a tojásfehérje is pozitív lett/, és lehet, hogy buta kérdés, de ez nem befolyásolhatta a teszt eredményét? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a coeliakia témában

        A coeliakia (lisztérzékenység) nem azonos az intolerancia teszten észlelt pozitivitással. A klaszikus coeliakia kimutatásához valóban szükséges a glutén fogyasztása (teljesen gluténmentes étrend mellett az antitestek és a nyálkahártyában észlelt eltérések is megszűnnek). Szóval a vizsgálatig érdemes glutént fogyasztani, de kis mennyiség is elégséges. Az intolerncia teszt nem része jelenleg a rutin diagnosztikának, így nem tudok nyilatkozni arról, hogy a megelőző napi bevitel befolyásolta-e az eredményt (de könnyen előfordulhat).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 31., 03:17; Megválaszolva: 2019. március 31., 13:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: