• Érdeklődés MR vizsgálat kapcsán

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr. Nem tudom Önöknél jelzi e a rendszer a korábbi levél váltásainkat, így csak a lényeget emelném ki. Megkérdeztem a radiológus orvost akinél a Hasi MR felvételem készült. Elsőnek ez a lelet eredmény jött: Hasi MR vizsgálat (T1 fl2d tra,cor, in-opp,T2 haste tra,cor, T2 cholangio, T2 haste cor thin, T2 haste tra mbh, T1 fl2d fs tra+ Gd) Máj normális nagyságú és szerkezetű. Kőmentes epehólyag. Lép, pancreas alakja szerkezete szabályos. Lép mellett kis járulékos lép. Az intra és extrahepatikus epeutak és a Wirsung vezeték lefutása, tágassága rendben. Mellékvesék épek. A vesék alakja, a parenchyma vastagsága szabályos. Üregrendszeri tágulat nincs. A nagyerek környezete szabad, a vizsgált szintben nyirokcsomó megnagyobbodás, pathológiás kokárda nem látható. Bal oldalon a jejunumkacsok között 8 mm cystozus képlet. Vélemény: A vizsgált szintben kóros elváltozás nem ábrázolódott. ------------------------------------------------------------------------- Rákérdeztem pontosan mi is ez, merre található és ezt írta válaszában: "A mesenteriális cysta nem betegség, a belek közti zsirszövetben alakul ki. Panaszt nem okoz, akár fel is szívódhat. Évenként egyszeri kontrollálása szükséges." ------------------------------------------------------------------------- A kérdésem az lenne, MR vizsgálatból meg tudják állapítani hogy milyen dologgal is állunk szemben nagy bizonyosággal? Ön mit javasolna, szeretném a véleményét kérni másoktól függetlenül. Illetve szeretném megkérdezni, Ön foglalkozik e MR vizsgálatok kép anyagának elemzésével, vagy esetleg tudna e javasolni olyan orvost akihez még fordulhatnék ez ügyben, hogy mit gondol hogy látja érdemes lenne e egyéb vizsgálatot elvégezni. Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a mesenteriális cysta témában

        A képanyag elemzésével radiológus kollegák foglalkoznak, én gasztroenterológus vagyok (nem értek az MR képekhez ilyen szinten). Ha a cysta a mesentériumban (a hashártya lemezei között, esetleg a mesenteriális zsírszövetben) van, akkor a követésen kívül egyéb feladat tényleg nincs, az MR kép utalna arram, ha valami másra is lenne gyanú (maga a cysta, mint megnevezés jelzi azt, hogy éles szélű, tiszta bennékű a képlet).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 18., 20:41; Megválaszolva: 2019. március 19., 07:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: