• Székelési problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr! A következő kérdésemmel fordulok önhöz. 25 éves fiatalember vagyok. Kb egy éve fura panaszaim vannak. Régebben székrekedéses voltam évekig. Minden reggel óramű pontossággal van székletem, egy csésze kávé után. Van, hogy minden rendben formált henger alakú, felülete sima, vagy kicsit darabos, színe normális barna. De, elég sűrűn előfordul, reggel, hogy hasmenés szerű lágy sürgető székletem van. Nem folyós, csak lágy darabos, színe inkább ilyenkor világosabb barna, vért még soha nem találtam benne. Ilyenkor elmegyek 2-3 x egymás után, és ennyi. Van olyan is hogy csak bogyós széklet jön. Napközben semmi. Hasi panasz nem jellemző, néha előfordul alhasban kellemetlen érzés előfordul mintha szúrna, de ez ritka (mintha be lenne gyulladva valami) Puffadás nincs, fura morgó hangot viszont van, hogy adnak a beleim, és előfordul, hogy kicsit gázosabb vagyok. Sajnos sokat ülök, irodában dolgozom, napi 8-9 órát. Az étrendem is elég egyoldalú, össze vissza tudok enni, pizza gyros... Mozogni sem mozgok valami túl sokat inkább séta. Vannak elég stresszes időszakaim, családi problémák, munkahelyi feszültség. Aranyeres panaszaim régóta vannak, kb. 8 éve, ilyenkor Proktis M kúpot használok, ez bevált. Reggelente van, hogy a vizelés is csíp, és nehezebb. Éjszakai panaszok nincsenek, 8-12 órát végig alszom. Testsúlyom is rendben van, talán még híztam is az utóbbi időben pár kilót. Étvágyam jónak mondható. Betegségem soha nem volt, viszont az étkezéseim miatt néha eléggé savas vagyok. (GERD) Mit tanácsol? Érdemes valami AB kúrát tartani? Köszönöm válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        A panaszt irritabilis bél szindróma okozhatja. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. március 07., 09:52; Megválaszolva: 2019. március 07., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: