• Petefészek kimerülés?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! 38 éves vagyok, már másfél éve próbálkozunk a 3. babával, sajnos eddig sikertelenül. 9 hónapja pozitív terhességi tesztek után 1 héttel elkezdtem vérezni, sajnos nem maradt meg a baba. Ezután orvosom elküldött hormonvizsgálatokra, mely eredménye az orvosom szerint „tankönyvi adatok”, minden érték megfelelő. Azt javasolta, hogy a biztonság kedvéért a ciklus második felét támogassuk meg napi 1 Progesteron Exeltis tablettával. A hormonvizsgálatok után pár hónapot ismét próbálkoztunk, majd megtörtént a férjem andrológiai kivizsgálása, az andrológus szerint teljesen rendben van mind a spermaképe, mind a hormonértékei. Ezután megtörtént a HSG vizsgálatom, mindkét petevezetékem átjárhatónak bizonyult. Pár hónap próbálkozás következett ismét, és folytattuk a ciklus második felében a napi 1 Progesteron Exeltis alkalmazását. Mivel nem sikerült még mindig teherbe esnem, ezért orvosommal úgy döntöttünk, hogy csinálunk egy újabb hormonvizsgálatot. Emiatt természetesen a ciklus 2. felében a progeszteron pótlását felfüggesztettük. A hormonvizsgálatok eredményei a következők lettek (A pajzsmirigy funkció ill. hormonok egy hónapja voltak vizsgálva, normál értéket mutatnak, ezért nincsenek a jelenlegi vizsgálatok között): • 3. ciklusnap o Luteinizáló hormon: 2, 69 IU/l o Follikulust stimuláló h: 7, 59 IU/l o Ösztradiol: 292 pmol/L o Totál tesztoszteron: 0, 926 nmol/l o Prolactin: 179, 00 mIU/l • 23. ciklusnap o progeszteron 16, 9 nmol/l o Ösztradiol 328, 0 pmol/l o Prolaktin 352, 0 mIU/l o Anti-müllerian horm 0, 45 ng/ml o Inhibin B 107, 6 pg/ml Kérdéseim a következőek: 1. A 8 hónappal ezelőtti AMH érték 1, 45 ng/ml volt. A mostani érték azt mutatja, hogy időközben kimerültek a petefészkeim? Ilyen AMH eredménnyel van még esély a spontán teherbeesésre, illetve érdemes-e stimulációt kezdeni? 2. A hormonvizsgálat után a menstruációm a megszokott 4 nap helyett már 7. napja tart, csekély vérmennyiséggel. Ez lehet-e attól, hogy az előző ciklusban nem alkalmaztam a progeszteron pótlást, vagy inkább az alacsony AMH értékkel összefüggve, a „menopauza előszele”? Vagy esetleg polipra/miómára utalhat? Egy hónapja voltam hasi ultrahang vizsgálaton, mindent rendben találtak a méhem illetve petefészkeimet alaposan átnézve. Az orvosomhoz sajnos majd csak 2 hét múlva tudok menni ezeket megbeszélni. Várom szíves válaszait. Köszönettel:

        Dr. Tekse István válasza a babaprojekt témában

        Kedves Kérdező! Válaszaim: 1. A 8 hónappal ezelőtti AMH érték 1, 45 ng/ml volt. A mostani érték azt mutatja, hogy időközben kimerültek a petefészkeim? Nem, ez így rendben van, az AMH cikluson belül is változhat. Ilyen AMH eredménnyel van még esély a spontán teherbeesésre, illetve érdemes-e stimulációt kezdeni? Az AMH eredmény nem korrelál a teherbeesési valószínűséggel. 2. A hormonvizsgálat után a menstruációm a megszokott 4 nap helyett már 7. napja tart, csekély vérmennyiséggel. Ez lehet-e attól, hogy az előző ciklusban nem alkalmaztam a progeszteron pótlást, vagy inkább az alacsony AMH értékkel összefüggve, a „menopauza előszele”? Vagy esetleg polipra/miómára utalhat? Egy hónapja voltam hasi ultrahang vizsgálaton, mindent rendben találtak a méhem illetve petefészkeimet alaposan átnézve. Ha változtatott a progeszteron pótláson attól lehet máshogy menstruálni. Üdvözlettel Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu


        Dr. Tekse István
        Szülész-nőgyógyász
        TervezettBaba szakértő
        Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Tekse István

        Kérdés: 2019. február 22., 11:02; Megválaszolva: 2019. március 11., 16:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: