• Krónikus hasmenés, diszkomfort

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Hasi panaszaim kb. 2 éve kezdődtek, miután végigszedtem egy felírt antibiotikumot (Suprax). Ezután nem sokkal jelentkeztek a tünetek: napközben puffadás, alhasi fájdalom, többszöri hasmenés. Elkezdtem szedni probiotikumokat (Prot. bal.), ez ideig-óráig jó volt, de nem véglegesen. Ekkor egy vizsgálat során kiderült, hogy laktózérzékeny lettem! Elkezdtem az ezzel járó diétát, de sajnos nem oldotta meg a problémát. Tovább vizsgálódva tenyészetből kiderült, hogy Campylobacter fertőzésem is van. Erre Klacidot szedtem, amivel sikeres lett az eradikáció. Folytattam a probiotikumokat (Prote..., Progast.., Lactiv.., BioGa.., stb), igyekeztem minél több fajtát kipróbálni, hátha használ. Ez ismét ideig-óráig megoldotta a problémát, de mindig visszajönnek a panaszok. Főbb tünetek: reggeli, görcsös (sietős) hasmenés, előtte puffadás, napközben korgó hangok a belek felől, valamint szeretem a kávét, de mostanában erős hasi fájdalmam van, ha iszom. Azóta már volt colonoscopia, ahol nem találtak semmi kórosat.. Sajnos tanácstalan vagyok, és attól félek, hogy IBS-em lehet. Mit gondol, milyen vizsgálaton érdemes még átmenni, mi állhata háttérben? Köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        Tényleg az IBS illetve dysbacteriosis a leginkább valószínű diagnózis. Azonban érdemes lehet vékonybél bakterialis kontamináció irányába laktulózzal H2 kilégzési tesztet végezni. HA ez is negatív, akkor további probiotikus próbálkozás valamint Duspatalin vagy Meteospasymal panaszvezérelt használata, a gyakori, rendszeres kis étkezések tartása és a rendszeres intenzív testmozgás (stressz megfelelő feldolgozása) segíthet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. február 11., 20:19; Megválaszolva: 2019. február 15., 07:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: