• Emelkedett Karbamid

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr. Úr. Szeretném véleményét kérni Ma voltam labor vizsgálaton, ahol az emelkedett Szérium vas konkrétabb vizsgálata miatt tartottunk. Ezek lettek térnek el: Karbamid: 10, 0 (1, 7-8, 5) magasabb Keratinin (megfelelő) CK rendben van. Összbilirubin 37.5 (ez nagyon régótta magas) azt mondták nem kell vele foglalkoznom mivel a többi májfunkció megfelelő. Összfehérje: 65 (66-87) alacsony Triglicerid 0, 56 (0, 63-1, 85) alacsony Szérium vas 28, 5 (10, 0-28, 0) ez már fél éve emelkedett nekem. Feritinin: Normális 72 (20-300) Transzferrin szaturáció 48% (16-45%) (ez is a vassal együtt emelkedett fél éve már kb. Mi a véleménye? -Kb lassan 1 éve ilyen emelkedettek ezek a vas értékeim, mi lehet ennek az oka? -Karbamid még sose volt nekem emelkedett. Nem tudom van e így jelentősége. Előző este megittam egy doboz sört. Este 9 körül. ------- Szeretném megkérdezni, a köldök alatti belek vizsgálatára, állapotára alkalmas lenne e valamilyen MR (ami ugye nem jár sugárterheléssel) vizsgálat, ami alaposabb mint a hasi ultrahang? milyet javasolna dr úr. Köldök alatti alhasra gondolok, ottani szervek.., panaszok miatt, bár ez az utóbbi időben e területen tünetmentes vagyok, a székletem normális, néha darabos de ritkán. Korábban elég sokáig hónapok, hol darabos, hol hig és ritkán normál volt, akár hogy táplálkoztam. Hozzá alhasból (köldök alatti rész) diszkomfort, igen erős rosszul lét áradt onnan (nem görcsös jellegű), és totál erőtlenség. Ezek a rosszul létek, mondhatom jelentkezés után másnapra eltüntek. Arra gondoltam, biztos ami biztos szeretném ezt kivizsgálni kicsit alaposabban. Amit még említenék, mostanában néha érzek jobb oldalt bizonyos helyzetben enyhe nyilaló érzés szerű, nem kibirhatatlan "fájdalmat", érzést. Ami pl leülve, némileg más teshelyzetben meg is szünik, aztán semmi. Így tudnám behatárolni: köldök és ágyék közötti résznél jobb oldalt comb felé, lefelé hossz irányban. Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a emelkedett vas témában

        Az emelkedett karbamid-érték alacsonyabb folyadékbevitelre vagy jelentősebb fehérjebevitelre utalhat, ekkora emelkedés nem aggasztó. Szintén jelentőség nélküli a minimális szérum-vas és transzferrin szaturáció emelkedés. Triglyceridből az alacsony a jó. A vékonybelek vizsgálatára MR enterographia lehet alkalmas, a vastagbél vizsgálatára endoscopia javasolt.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. október 17., 17:54; Megválaszolva: 2018. október 17., 18:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: