Bélgázok minden nap

Tisztelt Doktor Úr! Május elején egy "kiütős" bélfertőzésem volt, amely után röviddel a székletem teljesen rendeződött, de azóta minden nap fokozott bélgázképződéssel küzdök. Vannak napok, amikor jobb és vannak, amikor rosszabb. Nem figyeltem meg, hogy valamely ételek jobban kiváltanák. Érdekes, hogy 3 évvel ezelőtt szintén ugyanez játszódott le, mikor szintén hónapokig tartó bélgázképződést éltem át. Akkor kb 3-4 hónap múlva spontán rendeződött a probléma. Akkor csináltak teljes kolonoszkópiát, laktózintolerancia tesztet, vékonybél kontaminációs tesztet. Mindkettő alacson pozitivitást mutatott. De akkor semmilyen kezelést nem kaptam és megszűnt. Most a 3. hónap végén tartok, de a helyzet változatlan. Szedem szorgalmasan a Protexin Balance-ot, de nem érzek változást. Elmentem egy 220 élelmiszer-fajtára kiterjedő ételintolerancia vizsgálatra, aminek az eredménye tejfehérje intolerancia lett, illetve még a kukorica. Azóta ezeket szigorúan kihagyom, semmilyen formában nem fogyasztom, de a napi bélgázosodás nem változott. Ebből én arra következtetek, hogy ezt a tünetet nem a tejfehérje okozza nálam. Jól látom? gondoltam még a fruktózra is, mert sok gyümölcsöt fogyasztok. De a probléma akkor is fennál, mely napokon egyáltalán nem fogyasztok gyümölcsöt. Reggeltől délig semmi gond, de ahogy elkezdek enni, sőt, van, hogy előtte elkezdődik és változó intenzitással a délután végéig tart. Volt, hogy még éjszaka is volt. Most vagyok túl egy 5 napos Normix kúrán is, az eredmény nulla. Mit tehetnék még, azon kívül, amit eddig tettem? Van még egy további kérdésem is. 8 éve refluxos vagyok, amivel kapcsolatosan már minden lehetséges módszert kipróbáltam, de sajnos a tüneteim erőssége évről-évre nőtt. 6 évig nem szedtem semmilyen gyógyszert, mert a tavasz-ősz periodusokban kibírtam valahogy, de mostmár nincs szünet, ha nem szedek gyógyszert. Két évig Quamatellt szedtem, ami teljesen rendben tartotta, de fél éve már hatástalanná vált. Igy áttértem Controlocra. Tudom, hogy a PPI-k is rossz hatással vannak a bélflórára, éppe ezért szedek probiotikumot. Kérdésem két irányú. Az egyik, hogy nem kell-e tartanom a Controlocnál is ilyesfajta "hatástalanná válásra", illetve mit lehet tenni, ha ez mégis bekövetkezne? Egyre erősebb és erősebb gyógyszereket szedni? Ezt semmiképp sem szeretném. S mi van, ha már majd a legerősebb sem használ? Másik kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy a tejfehérje intolerancia okozza a refluxot? Ha igen, mennyi időre van szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjak róla? Harmadik kérdésem, hogy ha mégsem sikerülne gyógyszerrel hosszú távon karbantartanom a refluxot, s műtéten kezdenék gondolkozni, akkor a legújabb műtéti eljárásról, a TIF módszer hatékonysági tapasztalatairól tud-e nekem valamilyen rövid tájékoztatást adni? Még csak 46 éves vagyok és valahogy szeretném megoldani a reflux ilyen kínzó problémáját, mert lassan már semmit sem eszem, mégis jelen van. Olyanokat, amelyek kiváltják a refluxot gyakorta, pedig sosem ettem, ittam. Ha nem szednék gyógyszert, nem bírnék létezni. Válaszát megköszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza puffadás témában

Kezdeném a végén. A TIF módszert intézményünkben nem alkalmazzák, így hatásosságáról nem tudok nyilatkozni. A laparoscopos antireflux-műtét, megfelelő indikációk esetén jó megoldás, de pár éves panaszmentesség után sok beteg ismét savcsökkentő terápiára szorul. Az Ön esetében érdemes lehet a pantoprazolt más PPI molekulára (rabeprazole, esomeprasole) lecserélni, legalább próbaképpen. A puffadás hátterében a bélflóra károsodása állhat véleményem szerint. A megkezdett terápia jó, de ha a Protexin nem használt eddig, érdemes más pre- és probiotikumot ismegpróbálni (akár kombináltan is, pl. Enterol+Progatro825) . E mellett a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, illetve rendszeres intenzív testmozgás segíthet.

Kérdés: 2017. augusztus 08., 14:17; Megválaszolva: 2017. augusztus 08., 17:23
Kérdések és válaszok: Egyéb
Hasi vizesedés
Tisztelt Dr.NŐ/Úr. Havonta egyszer feltellik a hasam vízzel, érzem hogy nagyon megnől a hasam /amúgy alma alkat vagyok van kötényhasam/ mint aki 6...
Hasnyálmirigy probléma vagy más...
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Lassan fél éve tartó hányingerem van evés után és órákig telinek érzem a gyomromat. Egy...
Rakoncátlankodó belek!
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves férfi vagyok és a következő problémával/problémákkal küzdöm. Tavaly szeptember végén - október elején indult a...
puffadás, hasfeszülés
Tisztelt Doktor Úr, kb. 2 hónapja étkezés (főleg ebéd) után jóval puffadást érzek a gyomrom vonalában. Van, amikor kellemetlen feszüléssel...
Állandó puffadás
2015 okt.ben refluxot állapitottak meg nálam, de én a refluxos tüneteket nagyon ritkán érzékelem magamon.Viszont akármilyen keveset is eszem azonnal...