Aggodalom - Nagy dolgok

Jelenleg nyugalmi fázisban lévő colitis ulcerosa-s (proctitis ulcarosa) beteg vagyok. Most nem szedek gyógyszereket a betegségre, mivel a vizsgálatok és a "jóllétem" nem indokolja azt. A múlt héten viszont más jellegű problémával állok szembe, és eléggé megijedtem emiatt. A székletürítésem sose volt rendszeresnek mondható (heti két/három alkalom) , a betegség aktív szakaszában is voltak szorulásos periódusaim. De az utóbbi 10-12 napban eléggé lecsökkent az a rendszer is. A tényekre szorítkozva múlt hét kedden/szerdán volt egy "nagyobb" hasmenésem, de azóta szinte alig tudtam kicsikarni magamból vmit. Hashajtózni nem szoktam az alapbetegség miatt, nem tudom mit érdemes használni, hogy ne tegyek nagyobb kárt. Kétnaponta vettem be laevolacot (ami talán vmivel kíméletesebb) , két evőkanállal esténként, de az nem hozza meg a várt eredményt. Hozzáteszem, amik a nagykönyvben meg vannak írva (rostdús-egészséges táplálkozás, gyümölcsök, zöldségek, probiotikus tejtermékek, 3 liter tiszta folyadék naponta és rendszeres aktív testmozgás kipipálva) . Körülbelül 4 hónapja fogyás céllal diétázok, kb 1200-1300 kcal-s diétával, egészséges ételekkel, nem koplalva, szénhidrát-zsír-fehérje bevitelre fokozottan ügyelve, és aktív sportokat közbeiktatva. A szelek jönnek mennek, főleg esténként. A hasamat próbálom masszírozni, körkörösen, hogy kicsit aktivizálódjanak a belek, és a házi praktikákat mind bevetettem (szilvalekvár, paradicsomlé, langyos víz kortyolva, lenmagőrlemény langyos-meleg kamillás ülőfürdő stb...) Kis eredményem volt vasárnap/hétfőn/kedden, de szó szerint nagyon kicsi. Tudom, hogy NAGY csodákat nem kell várnom, mert alapban nem eszek most sokat, de vmi produktumnak kéne lenni, úgy gondolom. Másik aggodalmam, hogy a hasam jobb oldalán, jobb kezem felől, középtájékon egy keményebb szakaszt érzek a belekben, nem tudom hogy ez most jelent e vmi kórosat! Nagy hasi fájdalmaim nincsenek, néha puffadás jellemez (estére megoldódik) egyéb tünetem nincs. Kell e vmi kóros dologra gondolnom, bélelzáródás, száradt széklet...egyebek? Kérem a tisztelt Doktor Úr segítségét, hogy ha nem ítéli a tüneteimet aggasztónak, akkor milyen hashajtót alkalmazzak, hogy "meginduljanak" a nagy dolgaim, vagy esetleg egyből jobb ha megyek a belgyógyászomhoz? Mit tegyek? Elnézést a regényért! Egy aggódó fiatal

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza székrekedés témában

A diéta és az egészséges életmód mellett azért ezek szerint a rostbevitel nem elegendő, ezt érdemes fokozatosan emelni (a nagyobb tömegű székletet könnyebb a vastagbélnek továbbítani, valamint több folyadékot is tart vissza) . E mellett érdemes más típusú probiotikumot is megpróbálni, legalább néhány hetes kúra keretében. A Laevolac jó választás, a dózisa nyugodtan emelhető, bár a puffadást fokozhatja. A colitis tekintetében 10 éves betegségfennállás után évente javasolt colonoscopos vizsgálat (a krónikus gyullladás sajnos emeli a vastagbélrák kialakulásának rizikóját) .

Kérdés: 2016. szeptember 29., 10:37; Megválaszolva: 2016. szeptember 30., 08:30
Kérdések és válaszok: Egyéb
Mi leheta bajom?
Jó napot! A panaszom az lenne hogy több mint 1 éve alhasi panaszom van ami vagy görcsös vagy tompa nyomast érzek lent középen.. Voltam...
Bűzös széklet
Tisztelt Doktor Úr! Az a nagy problémám, hogy gyerekkorom óta székrekedéssel küzdök. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a széklet órákig olyan...
Székrekedéses állapot 1 éves kor...
Tisztelt Doktornő, Kisfiunk májusban lesz 3 éves és már 1 éves kora óta küszködünk a székrekedéssel. Nincs erre utaló betegsége, problémája....
székrekedés
Kedves Doktor Úr! 2017 év elején tervezett kalória számlálásos (napi 1100 kcal) fogyókúrába kezdtem. Hogy ennek köszönhetően, vagy az...
Gyermekkori székrekedés
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam szeptemberben lesz 4 éves, régóta küszködik székrekedéssel! többször is kellett neki beöntést végezni! rengeteg...