• Táplálkozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy naponta mennyi brokkoli és káposzta illetve egyéb keresztes virágú fogyasztható, ( 5-10-50 dkg? ), mert azt olvastam, hogy ezeknek a zöldségeknek nagyon magas a k vitamin tartalma, (100-200 mikrogramm/ 100 gr). A k vitaminnal kapcsolatban azt olvastam, hogy nem ajánlott túl lépni a napi 100-120 mikrogrammot, mert véralvadással, vérzékenységgel kapcsolatos problémák keletkeznek, és ez a vitamin a májban raktározódik, nem ürül ki a a felesleg a szervezetből, mint pl a c vitamin, îgy könnyen túladagolhatjuk, és a máj is károsodik. Meg olyanokat olvastam, hogy a vitaminokat zöldségekből gyümölcsökből nem lehet túl adagolni, csak mesterségesen tablettával. Holott kb 10 dkg brokkoli már fedezi nyersen vagy főzve párolva a napi engedélyezett 100 mikro grammot. Ezek szerint napi 10 dkg brokkoli mellett már nem ehetünk rendszeresen káposzta főzelékeket meg a többi k vitaminos zöldséget? Mi az igazság? Köszönöm.

        Dr. Szigeti Nóra válasza a brokkoli témában

        Kedves Kérdező! Nyugodtan fogyassza ezeket a zöldségeket, problémát csak bizonyos véralvadásra ható gyógyszerek szedése mellett okoznak.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2016. február 03., 13:57; Megválaszolva: 2016. február 03., 15:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: