Túl kevés alvás

Tisztelt doktornő! Kisfiam most lett 4 hónapos. Nagyon keveset alszik szerintem. Éjjelente 2-3 óránként ébred eszik és utána visszaalszik. Anyatejes. Este 9 körül alszik el de 5 kor már teljesen kipihenve ébred. Nappal kb 2-3× alszik el 20 percre ami nagyon kevés. Napközben sokat nyűgösködik de szerintem a fáradságtól. Már sok mindent kipróbáltunk hogy aludjon de ha el is alszik hamar felébred. A foga még nem jön szerintem mert nem nyáladzik és nem akar mindent a szájába venni sem. A kérdésem az lenne hogy ez teljesen normális vannak ilyen gyerekek? Üdvözlettel: Tímea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza csecsemő alvászavara témában

Kedves Anyuka!

igen, ez teljesen normális. Az lenne a tanácsom, hogy a babát ne szoptassa gyakrabban, mint 3 óránként. A túletetés puffadással jár, ami nem hagyja a babát aludni, megterheli a még éretlen emésztőcsatornát, hogy a túlsúlyról ne is beszéljek. Tudom, most az a divat, hogy a babát igény szerint kell szoptatni, mert a tej étel is meg ital is... 40 éve még az tanították, hogy az éjszakai 3 órás szoptatást ki kell hagyni- éjfél és reggel 6 óra közt hadd pihenjen a baba emésztőcsatornája és az anya is. Úgy gondolom, az utóbbi évtizedekben kifejlesztett jó tápszerek miatt az anyukák gyakran nem indokoltan térnek át a tápszerre- ez az irányzat elleni tiltakozásként jelenthetett meg az igény szerinti szoptatás divatja... Holott szerintem nem essünk át a ló túloldalára.

Szerintem egy anyuka szoptasson akkor is, ha úgy érzi, kevés a teje - hiszen valóban annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van. De nem szoptasson gyakrabban, mint 3 óránként, és hagyja ki a hajnali 3 órás szoptatást. Ha a baba felébred is sír, kapjon köménymagos vagy kamillateát cukor nélkül, és ha lehet, ezt az éjszakai teáztatást ne az anya végezze, hanem egy másik családtag, mert az anyukának a tejszagát megismeri a baba, és nem fog szopi nélkül visszaaludni... De ha más teáztatja, ettől is megnyugszik, visszaalszik, nem fog csikarni a hasa, és 2-4 hét alatt végig fogja aludni a 6 órát az éjszaka. Mindez elhatározás és szervezés kérdése- de nagyon megéri!

Boldog, szorongásmentes és élvezetes babázást kívánok!

Kérdés: 2015. november 28., 12:11; Megválaszolva: 2015. november 28., 15:49
Kérdések és válaszok: Egyéb
Pecsétviaszgomba fogasztása
Laborlelet értelmezése
Labor leletek értelmezése
Vérkép, Egfr
Kreatin kináz