Nehézlégzés

Kedves Doktornő! Szellemi munkát végző 43 éves nő vagyok. Nyár óta folyamatos nehézlégzésem van, ami éjszaka felerősödik – mivel így jobban figyelek magamra - és ez által pihenni sem tudok, szinte csak altatóval, egyéb szorongásoldó gyógyszert nem szedek. A kellemetlen érzés a levegő belélegzésekor jelentkezik, ilyenkor úgy érzem, hogy nem kap elég levegőt a tüdőm. Ez miatt párszor pánik rohamot kaptam, főként utazás közben, ahol meleg van, sok az ember. Az első alkalommal nagyon megijedtem, azóta próbálom utazás közben másra terelni a gondolatomat, kisebb-nagyobb sikerrel. Két hete az orrom is folyamatosan folyik és eldugul, mintha allergiás lennék. A problémámmal - nyáron - felkerestem a fül- orr- gégészetet, tüdőgyógyászt, aki légzés funkció és allergia vizsgálatot, tüdőszűrést és légcső röntgent végzett (amit hálásan köszönök, hogy ilyen lelkiismeretesen végzi a munkáját) , ezek eredménye negatív lett. A tüdőgyógyász az eredmények alapján arra a következtetésre jutott, hogy a nehéz légzést én produkálom saját magamnak, mivel ez mögött nincs testi tünet. Ezen probléma lelki, pszichés eredetű, amit saját magamnak kell leküzdenem. Ezen megállapítással is egyet tudok érteni, hiszen a szorongás, a pánik, a nehézlégzés a labilis érzelemvilág, az álmatlanság mind jelentkezhet akkor, ha a lelki világomban nincs valami rendben. Voltam szintén nyáron pajzsmirigy vizsgálaton, ultrahangon, ahol megállapították, hogy mérsékelten nagyobb a pajzsmirigyem és van egy kisebb cisztám, majd most kell mennem kontrollra. A vérvizsgálat nem mutatott alul / felül működést. A háziorvosom, már a legelején ideggyógyászatra akart küldeni, de ott még nem jártam. Sajnos a nehézlégzés már 4 hónapja folyamatosan fenn áll, nem múlik el, és ráadásul most még a náthám miatt sem kapok levegőt. Próbáltam sportolni is – mivel a problémám előtt is rendszeresen mozogtam - de utána csak még rosszabb lett. Szeretném a doktornő véleményét, javaslatát kérni, hogy merre induljak tovább. Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza nehézlégzés témában

Kedves Kérdező!

Nehézlégzését valóban okozhatja stressz, sőt, emiatt időnként átmeneti szívritmus zavar is felléphet. Mivel tüdőgyógyászati eltérést nem találtak Önnél, azt javaslom, kérjen még kardiológiai kivizsgálást, ahol lehetőség van szívműködését 24 órán keresztül monitorozni.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. október 28., 12:05; Megválaszolva: 2015. november 02., 06:07
Kérdések és válaszok: Egyéb
Fél éve tartó probléma
Mérgezés , Gyomorrontás
Alacsony EGFR-epi
Covid - 3. oltáskor megfertőződés
Magas konjugált bilirubin