máj MR eredmény

Kedves Doktornő! Ultrahangon két gócot diagnosztizáltak a májamon, elküldtek MR vizsgálatra ami a következőt mutatta: A hepar normális nagyságú, 4. segmentumában a T1 súlyozott axiális síkú mérésen a környezeténél diszkréten hypointensebb, 25mm nagyságú terület mutatkozik, melyen belül érképletek ábrázolódnak. A máj 6. segmentumában 15mm-es echoszegény szegélyű isointens képlet sejthető. A T2 súlyozott méréseken a máj állománya homogén szerkezetű, benne gócos laeiso nem azonosítható. A májvénák szabályosak. Vélemény: a májban az ultrahangos vizsgálattal jelzett elváltozások érdemben nem azonosíthatók, így kontrasztanyag adásától eltekintettünk. Egy hónap múlva kontroll javasolt, amennyiben a gócok változást mutatnak újabb MR vizsgálat szükséges. Kérem szíves tájékoztatását a fentiekkel kapcsolatban, hogy Ön hogy értékelné. előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza májban gócos elváltozások témában

Kedves Kérdező!

Igen gyakori "fejtörő" az Ön esete. Mellékleletként találunk valami elérést, amiről semmiféle képalkotóval nem tudjuk megmondani kóros e, vagy csak normál variánsnak tekinthető.

Az MR eredménye megnyugtató, de azért azt is tudni kell, hogy egy bizonyos méretig a képalkotók sem tudnak biztosan differenciálni.

Ha én lennék az Ön orvosa, hasonló lépést javasolnék. Az ultrahang vizsgálat nem megterhelő a szervezet számára, viszont jól látta az elváltozásokat.

Ha ezen bármi méretbeli változás van az MR megismételhető.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. szeptember 22., 09:01; Megválaszolva: 2015. szeptember 22., 10:05
Kérdések és válaszok: Egyéb
Laboreredmény
Labor eredmény véleményezése
Oltási dilemma
Pszihés viszketés
Járvány és vakcina