puffadás székrekedéssel

Tisztelt Doktor Úr, 37 éves nő vagyok. Gyerekkorom óta rossz volt az emésztésem (már az óvodában a nehezebb ételek után csömör, hányinger fogott el, körbe-körbe szurkáló fájdalmam volt a köldököm környékén és az oldalamban, emellett erős szorulásom volt) . 4 éve a következő panasszal küzdök: minden étkezés vége felé szélgörcsök jönnek, erős böfögés és szagtalan, nagy szelek távozása kíséretében. Székletem továbbá nagyon kemény, nincs kiürülés érzet, és napi több kőkemény darabkában távozik. A kiürülés érzet hiánya miatt egész nap érzem, hogy "bennem maradt" valami, és bármit eszem rá, jönnek a szelek. Nem tapasztaltam konkrét étellel való összefüggést: változtatgattam a diétákat, de mintha magától attól jönnének a szelek, szélgörcsök, hogy "bennem ragadt" a kőkemény széklet többi része, és ráeszem. Ha nem eszem, lenyugszik a hasam, csak az étkezések okoznak kellemetlenséget. Tejet, tejterméket legalább 10 éve nem fogyasztok, mert eleve zsírosnak érzem, csömöröm, undorom van tőle. Ami még érdekes lehet: nagyon hamar eltelek, alig bírok végigenni egy adag ételt, mert már a felénél erős jóllakottság-érzetet jelez a hasam, és kezdődnek a szelek, és csak a következő kis székletdarabka kierőltetése okoz enyhülést. Furcsa, de az enyhe hashajtóktól - Mira víz, búzakorpa stb. - a tünetek rosszabbodtak, a puffadás és a fájdalom fokozódott. A széklet ugyan lágyabb lett, de az maradt, hogy nem egészben, csak napi több adagban üríti ki, és szintén étkezéskor böfögést, gázosodást tapasztaltam, erős fájdalmakkal a bal oldalamban - így a "hashajtást" abba kellett hagyjam. Mi lehet a panaszaim hátterében? Tisztelettel: B. Boglárka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Aerophagia témában

A panasz hátterében jó eséllyel fokozott levegőnyelés áll (evés, ivás, beszéd közben) . Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segíthet a problémán. Emellett érdemes sok folyadék fogyasztani, mozogni, rendszeresen, intenzíven és ha ez a kettő már megvan, akkor a rostbevitelt fokozatosan emelni.

Kérdés: 2015. július 21., 09:48; Megválaszolva: 2015. július 21., 11:39
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gyomorpanaszok
Oltás utáni COVID ("családi...
Édesanyám szenvedésének...
Post covid nehézlégzés
Laboratóriumi eredmény