• A repedt lép meggyógyulsa után szabad alkoholt inni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr, Doktornő! Körülbelül 2 éve volt egy biciklibalesetből adódó lépsérülésem. Megrepedt a lépem, de nem vették ki, csak megfigyelés alatt tartottak 1 hétig, utána meg sport/veszély mentesen kellett élnem egy darabig, végül meggyógyult. Az utolsó UH vizsgálat alapján azt mondták, hogy teljesen meggyógyult, ugyanúgy néz ki mint egy lépsérülést el nem szenvedő emberé. A kérdésem az lenne, hogy károsabb-e az alkohol a számomra mintha soha nem történt volna semmilyen baleset a lépemmel. Tudni kell még, hogy egyszer alkohol fogyasztása után (miután már rég meggyógyult a lépem) megfájdult a lépem. Lehet összefüggés a kettő között? Korábban már feltettem ezt a kérdést, azt mondták, hogy a lépen belül lehet valami ami nem olyan mint régen (nem így mondták de nem emlékszem pontosabban sajnos), és fokozott vérkeringés és magasabb pulzusszám következtében, (pl. sport vagy alkoholfogyasztás miatt) érezhetek fájdalmat, mert ugye a vér keresztül áramlik a lépen. De ott abban a kérdésben nem írtam le azt, hogy az orvosok azt is mondták a vizsgálat idején, hogy teljesen úgy néz ki mint mint egy másik emberé. Ez a kijelentés, meg az, hogy meggyógyult teljesen, összeférhet azzal amit írtak nekem a korábban feltett ugyanilyen kérdésemre válaszként? Köszönöm előre is a választ.

        Dr. Árki Ildikó válasza a lép témában

        Tisztelt Levélíró! Előző ugyanilyen témájú kérdésére a választ bemásolom, miután említi, hogy nem emlékszik rá. Az alkohol fogyasztást követő hasi fájdalom oka a gyomor fájdalma is lehet. Háziorvosi vizsgálat során mutassa meg orvosának, hogy hol érez (érzett) fájdalmat. Egyébként egyet értek kolléganőmmel az alkoholfogyasztás káros és szükségtelen voltával kapcsolatban is, főleg egy fejlődésben levő szervezet esetében. Üdvözlettel dr. Árki Ildikó Dr. Tomonkó Magdolna válasza a lép témában Kedves Kérdező! A gyógyult léprepedés mindenképpen azt jelenti, hogy annak idején amikor a lépe megrepedt, a tokba bevérzés történt, ami elképzelhető, hogy nem szívódott fel teljesen. Ha ez így van, a lép tokja feszülhet minden olyan dolognál, ami fokozza a vérkeringést, és az alkohol hatása jellegzetesen ilyen, időegység alatt több vérnek kellene tudni átáramolni a lépen. Az alkohol fogyasztás az Ön korában egyébként is rendkívül káros, a fiatal agysejtek érzékenyek az alkoholra, olyan mértékű alkohol hatás, amit már érez az ember, milliónyi agysejt elvesztésével jár. A léppel kapcsolatos probléma megoldása egyedül a lép kivétele lenne, de ez annyi kedvezőtlen és előnytelen változást hozna az életében (pl. a fertőzésekkel szembeni védtelenség, egy jelentős vérraktár elvesztése, stb...)ami miatt ez szóba sem jöhet. Üdv: dr. Tomonkó Magdolna


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2015. május 27., 21:50; Megválaszolva: 2015. május 29., 19:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: