Mit gondol? Mit kellene csinálnom?

Tisztelt Doktor úr.Gyomortükrözésnél reflux oesophagitist, antrum gastritist és duodenitist állapìtottak meg nálam.Felìrtak 40 mg pantoprazole-t, és azt mondták a késöbbiekben szedhetek 20 mg-ot is hosszú távon, ha már jobban vagyok.Bár nagyon féltem a pantoprazole mellékhatásaitól, elkezdtem szedni, de csak a 20 mg-osat, és nem a 40 mg-ot.3 hétig egész jól voltam tőle, de utána újra visszajöttek a tüneteim.3 napja hányinger, nyelőcső égés, hasmenés, feszülő has, gyengeség, rossz közérzet egész nap. Az utóbbi 3 napban bevétel után 3-4 órán át hatott a gyógyszer, de a mai nap már egyáltalán nem hatott.Ön szerint hogyan kellene szednem a gyógyszert, és mennyit? Esetleg 20 mg reggel+20 mg délután? Vagy egyszerre 40 mg-ot? Ha a 20 mg-os adagban nem tapasztaltam mellékhatásokat, akkor a 40 mg-nál sem fogok? 48- kg vagyok.Illetve ön szerint okozhat-e hasmenést a sok gyomorsav? Azt vettem észre, hogy mióta nem hat a gyógyszer azóta evés után egyből bugyog a hasam, és hasmenésem lesz reggelre.Emelett a vékonybél biopszia partialis villus atrophiát állapìtott meg. A stroma enyhe gócos plazmasejtes lymphocytás beszűrődést, egyetlen lymphoid folliculus is megfigyelhető biopsiás képet állapìtott meg. A serológia negatìv lett, a genetikai vizsgálat eredményre még várok.Glutén és laktózmentes diétát tartok, de arra is gondoltam, hogy lehet hogy nem is coeliakia csinálja nálam a boholyatrophiát. A diéta ellenére folyamatos afták vannak a számban január óta. A vasam 1 hónap alatt felére csökkent.Észrevettem, hogy ha egy nap több cukrosat, vagy glutén és laktózmentes tejterméket eszem akkor is hasmenésem lesz.4 hónap alatt 60 kg-ról 48 kg-ra fogytam le (170 cm magas vagyok) , pedig eszem rendesen a diétának megfelelően.Persze a csokoládét és a péksüteményt kiiktattam az étrendemből. Az orvos aki vizsgált, azt mondta felesleges elvégezni a colonoscopiát, mert a calprotectin, széklet vér, és a baktériumtenyésztés duplán megismételve is negatìv lett.Ön szerint is feleslege a colonoscopia? Emelett szövettanilag igazolt endometriózisom van, ami kiújult. A petefészkemben viszonylag nagy endometrioma van, és a nőgyógyászom 3 évvel ezelött fizikális vizsgálattal a rectovaginálisban fájdalmas csomót tapintott, amit utána az MR vizsgálat is megerősìtett (endometriózisra utaló képlet látható) .Ön szerint az endometriózis is okozhat ilyen panaszokat? Akkor felìrtak fogamzásgátlót, de csak mininális javulást hozott. Most felìrtak visanne gyógyszert az endometriózisra, de nem tudom hogy szedhetem-e a panzoprazol gyógyszerrel együtt, és ha igen, akkor hogyan szedjem? Sajnos nagyon gyengének érzem magam. Ajánlották a xylamin pluszt, mit gondol róla? Kórházban dolgozom 9 éve, szeretem a munkámat, de ilyen állapotban a betegeket sem tudom ellátni.Elnézést a hosszúra sikerült levelemért.Válaszát előre köszönöm: Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza endometriózis témában

A pantoprazol mellett ritkán fordulnak elő mellékhatások, akár 20, akár 40mg-os dózisban használják. Ha úgy veszi észre, hogy nem kellő a hatás, érdemes lehet megpróbálni rabeprazolt (20mg-ot) vagy esomeprasolt (40mg-ot) . Csak extrém mennyiségű sav okoz hasmenést. A fokozott bélmotilitás és híg széklet inkább irritabilis bél szindrómára utalna. Az aphták immunrendszeri gyengeségre, érintettségre utalhatnak. Az endometriosis esetleges béltüneteinek diagnosztizálására MR enterographia lehet alkalmas, illetve ha vastagbél-érintettség merülne fel, akkor jön szóba a colonoscopia. A Xylamin jó vitaminpótlásra (még nehezített felszivódádi viszonyok mellett is) . Érdemes lehet pre- és probiotikumot is tartósabban használni (segíthet a hasmenéses tüneteken, illetve az aphták gyógyulásán) .

Kérdés: 2015. május 17., 16:49; Megválaszolva: 2015. május 18., 13:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
Post covid nehézlégzés
Laboratóriumi eredmény
Lenyeltem!
Izomrángás
Serum Calcium