áttét vagy sem?

Tisztelt Doktornő! Egy barátom máján UH-val találtak egy elváltozást amit MR- kivizsgálás után 3-2.5 cm-es FNH-nak írtak le. Az orvos azt mondta, hogy nincs vele probléma csak nyomon kell követni UH-val (ez eddig rendben is van) . Haza érve láttuk azonban az MR leleten, hogy a nagyobb FNH-nak véleményezett elváltozás mellett több kisebb 5-mm alatti elváltozást is leírtak. Ezutóbbiakról az előzővel ellentétben semmilyen más informácit nem tartalmaz a lelet. Sem a számukat helyüket T1 T2 képüket határolóvonalukat. Ez utóbbi sok kis elváltozás még aggasztóbbnak tűnik mint egy nagyobb (amit jó esetben akár ki is lehet venni) . Azt kérdezném a doktornőtől, hogy van-e valamilyen jele annak, hogy ezek jó vagy rosszindulatúelváltozások-e? Nem beazonosítani szeretnénk csak arról szeretnénk megbizonyosodni, hogy ezek nem áttétek. Van ennek valami "biztos" jele a vérképben (nagylabor negatív volt: Na és Monocyta% nagyon kicsit emelkedett)? Mágváltoztatja az ilyen kis áttét például a májfunkciót (Májfunkció normális volt: GOT, GPT, ALP, GGT, C-reaktív protein Hepa C, B negatív)? Tumor markerek (CEA, AFP CA72-4 CA19-9 negatív) . A magyar és az amerikai protokolban azt olvastam, hogy ha az elváltozás jóindulatúsága kérdőjeles mintavétellel kell meggyőződnirolla. Szövettani mintát az elváltozások kis mérete miatt gondolom nem lehet venni 5mm -alatti elváltozásokat nehezen lát az UH és azt még meg is kellene szúrni. (Pedig lehet ez lenne a legtisztább....) Egy harmincas évei közepén járó férfiról van szó aki nem dohányzik nem iszik alkoholt (még szilveszterkor sem) . Nem szed gyógyszert. Egyetlen tünete van a fáradékonyság (ami lehet kimerültségtől is) . Ebben az esetben amennyire csak lehet biztosra szeretnénk menni minden akár OEP által nem finanszírozott megoldások is érdekelnek minket. Létezik olyan vizsgálat amivel megnyugtathatnám a barátomat? (Van oka egyáltalán aggodalomra ezzel kapcsolatban? ) Válaszát Köszönöm! L

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza FNH témában

Kedves Kérdező!

Nagyon ésszerűek a kérdései és maximálisan értem a lelet bizonytalansága miatti félelmet is.

A képalkotó vizsgálatoknak, beleértve a legérzékenyebb módszereket is vannak korlátaik. A felbontó képesség határa fél-1 cm általában, az alatt nem igazán tud biztos véleményt mondani. Jelen esetben az FNH-ról a mérete miatt tudott nyilatkozni, de az apró elváltozásokról nem írt. Ennek 2 oka lehet: vagy nem tartja kórosnak, vagy nem tud a mikéntjéről nyilatkozni. Ahogy gondolja mintavételre nem igazán alkalmas. (nem találja el a tűvel, ill. ha negatív az eredménye nem igazán tudom, elhihetem-e...)

Az megnyugtató, hogy a májfunkciós értékei normál tartományban vannak.Előfordulhat, hogy apró epeutak, az abban pangó epe ábrázolódik, vagy korábbi gyulladás maradványait látjuk.

Tartok tőle, hogy jelen pillanatban közelebb nem nagyon jutunk bármilyen vizsgálatot is készítenénk. Én várnék 1 hónapot, ultrahanggal, laborral követném.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 09., 21:17; Megválaszolva: 2015. március 10., 11:30
Kérdések és válaszok: Egyéb
Megváltozott testszag
Tisztelt doktornő! Nagyjából 3-4 hete azt vettem észre, hogy megváltozott az izzadtságom illata. Számomra kicsit fokhagymára emlékeztet. Valamint a...
Fél éve tartó probléma
Mérgezés , Gyomorrontás
Alacsony EGFR-epi
Covid - 3. oltáskor megfertőződés