Kell-e műteni a tünetmentes epekövet?

Tisztelt Doktor úr! Ultrahangos vizsgálaton 2005-ben 1, 5 cm es, majd 2014-ben 2, 5 cm-es epekövet állapítottak meg nálam. Epe panaszaim nincsenek. Gyomor panaszaim vannak, de ezeket inkább a túlzott savtermeléssel okozza, melyeket megfelelő étkezéssel (kevés zsír, és fűszer) , esetenként savlekötővel, valamint éjszakára 1 db Ulcerán (150 mg) tabletta rendszeres szedésével kezelni tudom. A kérdésem az lenne, hogy meg kell-e műteni az epekövemet? Továbbá, hogy meddig "növeszthetem" büntetlenül, vagyis, hogy mekkora követ lehet még laparaszkópos műtéttel eltávolítani?

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza cholelithiasis témában

A válasz nem egyértelmű. A panaszmentes epekövesség nem műtéti indikáció, azonban a hosszú ideje fennálló epekövesség krónikus gyulladást tart fenn az epehólyagban, ez emeli az epehólyagrák rizikóját, így az egy évtizeden túl fennálló epekövességnél műtétet szoktunk javasolni. A 2, 5 cm-es kő még simán eltávolítható laparoscoposan.

Kérdés: 2015. január 12., 15:21; Megválaszolva: 2015. január 12., 15:44
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés
Szédülés és magatehetetlenseg