Gluténdiéta

Tisztelt Doktornő! Augusztusban történt nálam vérvétel (LMC vizsgálat) , aminek során kiderült, hogy tojásallergiám van. A puffadásos panaszaim továbbra sem szűntek meg teljesen a tojás elhagyása után sem, csak enyhültek. Voltam gastroenterológusnál, aki elvégeztette a laktóztesztet, a laktulóz tesztet és a Helicobacter pylori tesztet is, ezek közül az utolsó lett pozitív. Egy hétig szedtemm az antibiotikumot, után 7 hét múlva megismételtük a vizsgálatot és ismét pozitív lett. Ezúttal a doktornő nem írt fel újabb adag antibiotikumot, hanem azt javasolta, hogy januártól kezdjem el a gluténdiétát, és május végéig tartsam, akkor pedig elvégezzük a gyomortükrözést. Kérdésem, valóban ez a módja annak, hogy kiderüljön van-e gluténérzékenységem? 9 napja tartom a diétát, de második napja ismét puffad a hasam, és csak az Espumisan után enyhül. Valóban tartanom kell továbbra is a diétát? Továbbra is rossz a közérzetem, sokat böfögök, epés panaszaim is vannak. Lehetséges, hogy gluténmentes ételektől, pl. kenyerektől lehetnek ilyen panaszaim (pl. az élesztőtől) . Egyébként állandóan gyomor- és epekímélő ételeket eszem, zsír- és fűszerszegényen étkezem, puffasztó ételeket nem eszem. Napjában 5-6-szor eszem keveset. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel: Lázár Edit

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Szigeti Nóra válasza gluten érzékenység témában

Kedves Kérdező!

A "gluten érzékenységnek" több formája van. Az ún. coeliakia lisztes ételek krónikus fogyasztása után immunszerológiai laborvizsgálattal és gyomortükrözés során a vékonybél kezdeti szakaszából vett minta szövettani vizsgálatával diagnosztizálható. A gluten érzékenység ilyenfajta eltérést nem okoz, tartós diéta azonban ilyenkor is javítja a panaszokat.

Kérdés: 2015. január 09., 15:30; Megválaszolva: 2015. február 06., 12:34
Kérdések és válaszok: Egyéb
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés
Szédülés és magatehetetlenseg
Orvosi vizsgálat
Segítség kérés